Zoekpictogram

De prachtige Sumatraanse olifant wordt met uitsterven bedreigd. De belangrijkste oorzaak: het verdwijnen van zijn leefgebied door de aanleg van oliepalmplantages. Een deel van de oogst van de oliepalm verdwijnt in veevoer voor dieren in de vee-industrie. Bekijk de video die wij maakten tijdens het onderzoek voor het boek ‘Dead Zone’.

Unieke biodiversiteit

Het Sumatraanse regenwoud is een gebied met een overweldigende biodiversiteit. Hier leven meer dan 10% van alle plantensoorten, 12% van de zoogdier- en 17% van alle vogelsoorten in de wereld. Je vindt hier onder andere tijgers, orang-oetans, neushoorns en de Sumatraanse olifant. In de afgelopen 20 jaar is de ontbossing op schrikbarende snelheid toegenomen. Sinds het jaar 2000 is ruim 2,5 miljoen hectare bos verdwenen. Minder dan de helft van het oorspronkelijke regenwoud is er nu nog over. Het grootste deel van de bossen moest wijken voor de aanleg oliepalmplantages.

Olifanten verliezen hun thuis

Olifanten verliezen hun thuis

De Sumatraanse olifant wordt ernstig met uitsterven bedreigd. Dit komt deels door de jacht op ivoor, maar de grootste oorzaak is de ontbossing. Het Sumatraanse regenwoud, het oorspronkelijke thuis van de olifant, verdwijnt in rap tempo. Op zoek naar voedsel komen de dieren steeds vaker in bewoond terecht, waar de lokale bevolking zich bedreigd voelt en hen afschiet. Nu meer dan een de helft van het regenwoud verdwenen is, zijn er nog maar 2.500 Sumatraanse olifanten over.

Oliepalm

In de oliepalmhandel gaat jaarlijks meer dan 42 miljard dollar om. Stoffen afkomstig van de oliepalm vind je terug in bijna de helft van alle artikelen in de supermarkt, zoals koekjes, sauzen, frituurolie en cosmetica. Maar ook een deel van de productie gaat naar de vee-industrie. De oliepalmpit wordt verwerkt tot olie of ‘pasta’ en gebruikt in veevoer voor koeien, varkens, kippen, geiten en vissen.

Helaas staat de Indonesische regering verdere ontbossing nog altijd toe en elke dag moet er regenwoud plaatsmaken voor oliepalmplantages.

Het boek ‘Dead Zone’ van onze CEO Philip Lymbery is onder andere verkrijgbaar via bol.com en amazon.nl.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).