
De nieuwe regering trekt veel geld uit voor veranderingen in de veehouderij, zoals beperking van de stikstofuitstoot en de schade aan de natuur. Maar ook voor de dieren moet er veel verbeterd worden. In plaats van miljoenen dieren op te sluiten in overvolle hokken en stallen, moeten we nu kiezen voor een duurzame veehouderij met veel minder dieren, die allemaal buiten komen. Samen met boerenorganisatie Caring Farmers en de dierenartsen van Caring Vets roepen wij het kabinet op zich in te zetten voor een veel kleinere, gezonde veehouderij voor dieren, mensen en de natuur.
Duizenden supporters ondersteunden onze oproep en stuurden ansichtkaarten met een persoonlijke boodschap naar de betrokken politici. Landbouwminister Staghouwer beantwoordde dit met een ansichtkaart. Vlak na de verkiezingen hingen weken lang onze posters (papier en digitaal) in het centrum van Den Haag. Ook was onze oproep megagroot op een snelwegmast langs de A12 vlak voor de ingang van Den Haag te zien. De postercampagne is geheel mogelijk gemaakt door iedereen die meedeed met de crowdfundingactie.

In Nederland weten we het al lang: de industriële veehouderij die heel veel dieren dicht op elkaar opsluit in volle stallen of hokken, zorgt voor enorm veel problemen. In de eerste plaats voor de dieren zelf, die altijd binnen zitten, zich nauwelijks natuurlijk kunnen gedragen en soms zelfs verminkt worden om hen aan te passen aan de onnatuurlijke omstandigheden. Maar er zijn ook grote problemen voor de het milieu, de natuur en de gezondheid van omwonenden en -niet te vergeten - de boeren.
Ook wereldwijd groeit het besef dat de industriële veehouderij enorm bijdraagt mondiale crises als de opwarming van de aarde, het gevaar van nieuwe pandemieën en de ongelijke verdeling van voedsel.
Daarom moet Nederland nu kiezen voor een koerswijziging: in plaats van de industriële veehouderij, die zoveel mogelijk produceert voor zo weinig mogelijk kosten, moeten we kiezen voor natuurinclusieve kringlooplandbouw. Landbouw en veehouderij die de natuur niet exploiteren en uitbaten maar die haar juist beschermen en versterken, zodat we veilig voedsel kunnen produceren voor toekomstige generaties.
Nu kiezen voor een veel kleinere veestapel, waarbij alle dieren buiten komen, helpt mee veel problemen op te lossen, in en om Nederland en in de hele wereld.
Minder dierenleed
- In een kleinschaligere veehouderij is er weer ruimte voor het welzijn en de natuurlijke behoeften van het dier. Buiten kunnen dieren weer natuurlijk gedrag vertonen, zoals voedsel bij elkaar scharrelen of een nest bouwen voor hun jongen. Zo kan een dier weer echt dier zijn.
Gezondheid voor mens en dier
- De kans op nieuwe dierziektes wordt kleiner, want dieren die buiten komen hebben meer weerstand en komen minder snel met elkaar in contact. Daardoor kan een virus (zoals vogelgriep of varkenspest) zich minder snel verspreiden en minder schade aanrichten. Hiermee vermindert ook het grote risico op ziektes die van dieren op mensen over kunnen slaan (zoönoses). Wetenschappers waarschuwen niet voor niets dat een volgende pandemie uit de industriële veehouderij kan komen.
- Varkens én boeren worden niet langer blootgesteld aan de damp van mest, urine en aan fijnstof in de potdichte stallen van de vee-industrie.
- We kunnen toe met veel minder diermedicijnen, zoals antibiotica. Dat vermindert de kans dat belangrijke medicijnen voor mens en dier niet meer werken.
Natuur, milieu en omgeving
- De aantasting van de natuur door ammoniak en stikstofuitstoot van naburige veehouderijen vermindert.
- De overlast door stank, stof en lawaai die veroorzaakt wordt door het transport van mest, veevoer en dieren vermindert.
- Mest komt niet meer in het milieu terecht maar kan slim gebruikt worden op het eigen bedrijf of direct in de omgeving in een kringloop.
Klimaat
- Minder dieren stoten minder CO2 en andere broeikasgassen uit. Dat helpt de opwarming van de aarde te verminderen. Deskundigen hebben zelfs uitgerekend dat de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs onhaalbaar zijn als de uitstoot van broeikasgassen vanuit de veehouderij niet vermindert.
- Door dieren voer uit eigen omgeving te geven wordt wereldwijd transport beperkt en kunnen oerbossen bewaard blijven. Ook dat gaat klimaatverandering tegen.
Toekomst voor boeren
- Natuurinclusieve landbouw en veehouderij kan veel boeren een gezonde en goede toekomst bieden met een hogere opbrengst en meer invloed op hun eigen productie.
- Er komt een eind aan de ratrace om steeds goedkoper te produceren en vermindert de afhankelijkheid van banken, voerleveranciers en andere toeleveranciers.
- Kijk voor meer informatie ook op de website van Caring Farmers.
Natuurlijk gaat een overschakeling naar een andere veehouderij, met veel minder dieren die allemaal buiten komen, niet van de ene dag op de andere. Om de grote problemen die de afgelopen 60 jaar zijn ontstaan door het ene lapmiddel op het andere plakken écht op te lossen is een heldere koerswijziging noodzakelijk en onafwendbaar. Het is de taak van de overheid, en met name van de nieuwe regering, daar richting en sturing aan te geven.