Zoekpictogram

In een reeks genaamd ‘Wie is de vis?’ vragen we aandacht voor de meest gegeten vissoorten en schaaldieren in Nederland. In 11 afleveringen maken we kennis met steeds een nieuwe diersoort en haar bijzondere eigenschappen. En we laten de problemen zien die samengaan met het eten van het dier. Want achter elke vis op je bord schuilt een verhaal van dierenleed en vaak ook van problemen op het gebied van duurzaamheid.

1. De kabeljauw

Infographic over de kabeljauw

2. De haring

Infographic over de haring

3. De tonijn

 

Infographic van de tonijn

 

4. De paling

 

Infographic van de paling

 

De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe soorten.

Eet jij vis? Weet wie je eet

Vissen worden kortweg aangeduid als ‘vis’, maar er is ongelooflijk veel variatie tussen de soorten. Wist je bijvoorbeeld dat de paling geruime tijd op land kan overleven, dat de kabeljauw kan proeven met een draad aan z’n kin en dat haringen communiceren via scheetjes?

Vissen zijn intelligente dieren met gevoel en emoties, maar de aandacht voor het massale en ernstige dierenleed is tot nu toe erg achtergebleven bij die voor andere dieren. Wellicht is het lastiger gevoel en empathie te hebben bij een vis dan bij een varken, omdat een vis niet kan schreeuwen en niet dezelfde expressie heeft in z’n gezicht.

Er zijn dan ook vrijwel geen regels om het welzijn van vissen te beschermen. Om dit te veranderen is het belangrijk dat iedereen vissen leert kennen als de prachtige dieren die ze zijn. In deze reeks webpagina’s met prachtige illustraties van illustrator Linda van der Horst geven wij de dieren weer een gezicht.

Geen duurzaam alternatief voor vlees

Zoals bekend is het noodzakelijk voor zowel de dieren, het klimaat als voor het milieu, om minder vlees te eten. Maar, in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, is het eten van vissen geen duurzaam alternatief voor vlees. Aan elke vis, afkomstig uit een kwekerij of uit het wild, kleeft ernstig dierenleed.

Ook gaan de visserij en de kweek vaak gepaard met duurzaamheidsproblemen. Denk aan vispopulaties die instorten door te veel visserij, zware sleepnetten die de natuur vernietigen en aan de miljarden dieren die onbedoeld als bijvangst aan boord komen en een pijnlijke dood sterven.

Maar ook de viskweek heeft grote impact op het zeeleven. Vissen in kwekerijen worden immers veelal gevoerd met uit het wild gevangen vissen, wat de druk op de overbeviste zeeën nog verder vergroot. Ook milieuvervuiling en inmenging van uit kwekerijen ontsnapte vissen in wilde vispopulaties zijn een probleem.

Zeebrasem wordt in bakken met ijsgruis gedumpt

Er bestaan viskeurmerken, zoals MSC en ASC, die letten op bepaalde duurzaamheidskenmerken, maar helaas houden zij vrijwel geen rekening met dierenwelzijn. Wij kunnen dan ook geen enkele vis in de supermarkt voor consumptie aanraden. Wel zijn er verschillende visvervangers verkrijgbaar voor bijvoorbeeld vissticks, zalm en tonijn.

Wat kun jij doen?

Leg in plaats van vis daarom eens een visvervanger op je bord en gebruik algenolie in plaats van visolie. Wil je toch graag vis eten? Informeer je over de diersoort in kwestie en de impact die consumptie kan hebben, zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Onze ‘Wie is de vis?’ reeks kan je daarbij helpen. Deel deze informatie ook met je vrienden en bekenden.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).