Zoekpictogram

De vee-industrie verspilt grondstoffen. Grote hoeveelheden waardevolle grondstoffen worden verbruikt voor de productie van relatief weinig voedsel.

In de veehouderij worden plantaardige producten omgezet in vlees, melk en eieren. De traditionele veehouderij is relatief efficiënt, omdat zij gras en afvalproducten omzet in voedsel voor de mens. Maar de grootschalige, intensieve veehouderij is veel minder efficiënt. Ze verbruikt grote hoeveelheden water, granen en olie, maar er komt relatief weinig voedsel voor terug voor de mens.

Hoe werkt dat?

Verspilling van grondstoffen

Het voer voor de landbouwdieren kan niet 100% worden omgezet in voedsel voor de mens. De dieren hebben namelijk ook energie nodig om te bewegen en om zichzelf warm houden. Voor elke kilo vlees die de mens kan consumeren zijn meerdere kilo's veevoer nodig. 

Gemiddeld moet 6 kilo plantaardig eiwit aan dieren gevoerd worden om één kilo dierlijk eiwit terug te krijgen.

Waardevolle bronnen

Irrigatie van land

Om aan de grote vraag naar veevoer te voldoen, hebben we veel verschillende grondstoffen nodig. Eén daarvan is grond. We hebben veel meer landbouwgrond nodig om vlees of melk te produceren dan voor de productie van groente of fruit. Verder is er veel water nodig om de gewassen voor het veevoer te irrigeren, vooral in landen waar er niet veel regen valt. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) verbruikt de veehouderij 23% van al het water dat voor de landbouw gebruikt wordt.

Kunstmest en landbouwgif worden veel gebruikt om de groei van de voergewassen te stimuleren, maar voor de productie hiervan zijn veel waardevolle grondstoffen (zoals energie, stikstof en fosfor) vereist. Deze grondstoffen kunnen veel beter op een andere manier gebruikt worden, om gewassen te produceren die mensen direct kunnen consumeren.

Voor 1 kilo maïs hebben we 1.200 liter water nodig, voor 1 kilo meel 1.800 liter water. En voor 1 kilo rundvlees hebben we maar liefst 15.000 liter water nodig.

De grondstoffen raken op

Olie en fosfor worden veel gebruikt in de vee-industrie. Deze grondstoffen zijn eindig, er komt een moment dat ze zeer schaars worden of zelfs op raken. De grote afhankelijkheid van de vee-industrie van schaarse grondstoffen brengt grote risico’s met zich mee, omdat zij maar in een klein aantal landen gewonnen worden.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).