Zoekpictogram

De veehouderij is verantwoordelijk voor bijna 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, die veroorzaakt worden door mensen (1). Daarmee levert de veehouderij een belangrijke bijdrage aan de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Om de klimaatverandering aan te pakken zal dus ook de veehouderij moeten veranderen.

Minder vlees eten is een effectieve manier
om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De problemen

Klimaatverandering

De klimaatverandering heeft nu al negatieve gevolgen voor de voedselproductie, landbouwdieren en boeren (2). Naar verwachting zullen de gevolgen met de tijd toenemen en mogelijk verwoestend zijn. De hogere temperatuur kan water in sommige gebieden nóg schaarser maken en het houden van dieren en het verbouwen van voedsel bemoeilijken. De temperatuurstijging, de verschuiving van moessons en de drogere aarde in de tropen en subtropen kan leiden tot een vermindering van de opbrengst van gewassen met één derde.

Een energie vretende industrie

De vee-industrie verbruikt grote hoeveelheden energie. Niet alleen om de dieren te houden, maar ook om het voer voor de dieren te produceren. Volgens een studie van The Royal Society verbruikt de productie van het veevoer 75% van de totale energie die gebruikt wordt voor de vee-industrie (3). De rest is nodig voor de verwarming, verlichting en ventilatie.

Wat moet er gebeuren?

Om de temperatuurstijging tot 2 graden Celsius te beperken moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2050 minstens 80% lager zijn dan het niveau van 2000 (4). Uiteraard moet de veehouderij, die meer broeikasgassen uitstoot dan de transportsector, daaraan ook haar bijdrage leveren.

De veehouderij is verantwoordelijk voor 37% van de uitstoot van methaan en voor 35% van stikstofdioxide. Dat zijn veel krachtigere broeikasgassen dan koolstofdioxide.

 

Voetnoten

(1): Major cuts of greenhouse gas emissions from livestock within reach
(2): Climate change curbs crops 
(3): Impacts of Organic Farming on the Efficiency of Energy Use in Agriculture
(4): Energy and the food system

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).