Zoekpictogram

Undercover onderzoek

Let op: deze film bevat schokkende beelden

In de zomer van 2014 filmden onderzoekers van Compassion in World Farming in 16 konijnenhouderijen in 5 landen: Italië, Griekenland, Tsjechië, Polen en Cyprus. In deze schokkende en aangrijpende film doen ze verslag van wat ze zagen*.

  • Dieren in krappe kooien die zich niet natuurlijk kunnen gedragen
  • Door stress veroorzaakt abnormaal gedrag, zoals het uittrekken van de eigen haren
  • Infecties aan de ogen en andere gezondheidsklachten, zoals chronisch scheef staande hoofden
  • Stinkende en onhygiënische stallen: bergen ontlasting liggen onder de kooien
  • Dode konijnen die worden achtergelaten in de hal, buiten in een vuilnisbak of zelfs bovenop de kooi

Voetnoot:
* In de film wordt melding gemaakt van het aantal van 320 miljoen konijnen in de vee-industrie. Dit aantal is gebaseerd op een schatting naar aanleiding van statistieken van FAOSTAT 2010-2013. Recente EU cijfers uit 2018 schatten het aantal konijnen in de Europese houderij op 120 miljoen, waarbij 94% in kooien leeft.

Ooggetuigenverslagen

Lees hier de ervaringen van onze onderzoekers over hun bezoek aan de konijnenhouderijen.

Huisvesting

Italië

"Ik liep door het gangpad, de kooien stonden aan weerszijden van mij. In de verte zag ik een kleine schacht waar daglicht doorheen kwam. Op het gangpad leek wel verse sneeuw te liggen, het waren echter haren van de konijnen. Een leger aan vliegen zoemde over de lijken van dode konijnen.Veel stallen waren smerig – alles was bedekt onder een laag van stof, vuil en haren. Dode konijnen werden al rottend achtergelaten bovenop de kooien. En ze lagen ook onder de kooien, waar ze werden bedekt met de uitwerpselen van de andere konijnen die door het gaas naar beneden vallen."

Griekenland

"Mijn hart brak toen ik naar een nestje pasgeboren konijnen keek. Ik zag stuiptrekkingen van hun tenen terwijl ze sliepen. Waren ze aan het dromen? Ze moesten hun ogen nog voor het eerst openen, ze hadden geen idee waar ze waren of wat hun te wachten stond. Ik keek rond in de stal, naar de kooien met honderden treurige konijnen en ik zag hun toekomst maar al te helder voor me; een tragisch leven tussen draadgazen tralies.

In één stal waren er een paar rijen met gestapelde kooien. Deze konijnen zouden over een paar dagen geslacht worden en waren hun kooien allang ontgroeid."

Tsjechië

"De eigenaren probeerden mijn blik van de bergen uitwerpselen onder de kooien af te leiden, maar ik kon het niet negeren. Je moest door de hopen om het welzijn van de dieren te controleren. Dit was veruit de vieste konijnenstal die ik tot nu toe had gezien en ik had er al heel wat bezocht.

Voordat ik vertrok zag ik nog een levenloze rammelaar (mannetjeskonijn) in een kale kooi. Hij had helemaal niets om zich mee te vermaken, alleen het gaas van de tralies om op te knagen. Ik zag dat de eigenaren helemaal geen interesse in hem hadden, het ging hun alleen om zijn nakomelingen."

Polen

"Een typische 'konijnenfabriek': de vliegen komen direct op je af zodra de deur van de stal wordt geopend. Ze zitten overal, op de kooien en op de lens van mijn camera. Maar de ogen van de konijnen in de volle, kale kooien zijn het ergst: er is geen afleidingsmateriaal en er is geen hoop."

Selectief fokken

Cyprus

"Deze konijnenstal was erg donker en vochtig - een typische vee-fabriek. Ik was verbaasd toen ik hoorde dat sommige van deze konijnen waren geboren in Engeland en vervolgens zijn overgevlogen naar deze erbarmelijke omstandigheden. De kale kooien stonden strak tegen elkaar aan. De konijnen hadden amper de ruimte om te bewegen, onmogelijk voor de dieren om zich natuurlijk te gedragen."

Italië

"De dieren werden behandeld als machines. De konijnen werden een paar seconden uit de kooi gehaald om ze kunstmatig te insemineren. En ze worden alweer zwanger gemaakt, terwijl ze nog moedermelk geven aan hun jongen. Ik realiseerde me dat dit het enige moment is dat ze de kooi voor even verlaten. De grafieken tonen aan dat ze 2 jaar lang nest na nest moeten produceren. De mannetjes blijven 4 jaar in de kooien. Ze werpen grote nesten, maar zijn niet in staat om voor alle jongen te zorgen. Daarom worden 6 van de 16 jongen gedood."

Preventieve medicatie

Italië

"Om 'deze machines' te laten ‘draaien’ hebben ze regelmatig onderhoud nodig. Ze worden 'aangesloten' op een stroom van antibiotica - zoals Terramicina om longontsteking te behandelen. Eén bedrijf gaf €25.000,- per jaar uit aan behandelingen om de dieren lang genoeg in leven te houden om ze naar het slachthuis te brengen.

Zelfs met het routinematig gebruik van antibiotica, kon ik zien dat de konijnen in deze stallen ontzettend veel pijn lijden. In één bedrijf, dat was verborgen in een aangelegd bos, was er massaal een schimmelinfectie uitgebroken. Het was verschrikkelijk om de kale plekken op de huiden van de jonge konijnen te zien. De infectie was ook overgeslagen op de werknemers, zij hadden huiduitslag op hun armen en benen. Voordat ik vertrok om op zoek te gaan naar apotheek, vertelden de eigenaren me dat ze te lui waren om dit goed te behandelen. Het deed hen helemaal niets."

Slacht

Griekenland

"Deze konijnen worden hun hele leven opgesloten tussen draadgazen tralies. Ik zou het niet eens echt een ‘leven’ willen noemen. Het is eerder een drie maandelijks bestaan. Alles wat het leven de moeite waard maakt, is afgenomen bij deze jonge dieren. De korte momenten dat ze buiten de kooi komen, is als ze op een ruwe manier worden verplaatst van de ene naar de andere kooi. De enige frisse lucht die ze in hun leven krijgen is als ze naar het slachthuis worden vervoerd."

De laatste keer dat ze worden opgetild uit hun kooi is door een werknemer in het slachthuis; ze worden bij hun oren vastgegrepen en verdoofd door een elektrische stroomstoot. Daarna wordt hun keel doorgesneden".

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).