Zoekpictogram

Hoeveel vleeskuikens zijn er?

Wereldwijd zijn er ongeveer 43 miljard vleeskuikens. In Nederland leven ongeveer 45 miljoen vleeskuikens. Wereldwijd wordt zeventig procent van de vleeskuikens gehouden in de intensieve veehouderij.

Wat is er mis met de vleeskuikenhouderij?  

Deze kip zakt door haar poten, omdat ze te zwaar is
Deze kip zakt door haar poten, omdat ze te zwaar is

De dieren worden speciaal gefokt en vetgemest om snel te groeien. Dat is slecht voor hun gezondheid. Ze groeien zo hard dat hun poten het gewicht niet meer kunnen dragen, waardoor ze door hun poten zakken en kreupel worden. Ook komt het vaak voor dat het hart plotseling bezwijkt. De dieren zitten in overvolle stallen en ze staan vaak op strooisel op hun eigen uitwerpselen. In de stallen stinkt het naar ammoniak. Blaren op de borst komen vaak voor. Er zijn ook kippen die speciaal gehouden worden om veel kuikens te krijgen, de zogenaamde ‘vleeskuikenouderdieren’. Een snelle groei van de ouderdieren is slecht voor de gezondheid, daarom krijgen ze structureel te weinig voedsel en hebben ze altijd honger.

Mag dat zomaar?  

In 2010 zijn er EU-regels ingevoerd voor de vleeskuikenhouderij. De inhoud van deze richtlijn verbetert het welzijn van miljarden vleeskuikens nauwelijks. De richtlijn stelt geen paal en perk aan het fokken voor een snelle groei. Juist deze praktijk zorgt voor ernstige problemen zoals pootgebreken en plotseling hartfalen. Bovendien is het aantal kuikens dat op één vierkante meter mag worden gehouden veel te hoog. Onder voorwaarden mogen boeren 42 kilo (!) kip (ca. 20 volgroeide dieren) op één vierkante meter houden. In de Nederlandse vee-industrie werkt men nu met een gemiddelde van ca. 45 kilo/m2, terwijl er ook bedrijven zijn waar de bezettingsgraad boven de 50 kilo komt. Compassion in World Farming blijft daarom bij de Nederlandse regering en de EU pleiten voor een strengere controle van de regels.

Welk vlees kan ik het beste kopen?

Als je diervriendelijker vlees wilt kopen, is biologisch vlees een goed alternatief. Biologisch vlees herken je aan het EKO-keurmerk en het Europees Biologisch keurmerk. Wil je meer weten over hoe je diervriendelijke producten kan herkennen? Kijk dan bij ‘Wat eet jij?

Keurmerken EKO Eur Biologisch 700 Breed

Wat doet Compassion in World Farming nog meer voor de vleeskuikens?

Good Chicken Award

We reiken Awards uit aan bedrijven die concrete stappen zetten voor méér dierenwelzijn. Vanaf 2010 geven we onze Good Chicken Award aan Europese bedrijven die vlees van kippen gebruiken die zijn opgegroeid in hogere welzijnssystemen, of aan bedrijven die hebben toegezegd dit in korte tijd te veranderen. Lees meer over de Good Chicken Award.

Wat zijn kippen?

Kippen zijn vogels, die soms een kort stukje vliegen, bijvoorbeeld om een obstakel op de grond te ontwijken of om 's nachts een hoge tak op te zoeken. Kippen besteden een groot deel van de dag aan het zoeken naar voedsel. Lees meer over vleeskuikens.

Kip buiten aan het scharrelen

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).