Zoekpictogram

Compassion in World Farming voert in steeds meer landen in Europa actie om het dierenwelzijn van landbouwdieren te verbeteren. Op deze pagina lees je meer over onze belangrijkste successen.

Europa erkent dierenwelzijn

Lange tijd werden landbouwdieren slechts beschouwd als 'producten'. Compassion in World Farming voerde meer dan 10 jaar actie om dit veranderen. In 1997 erkende de Europese Unie in het Verdrag van Europa dat dieren wezens met gevoel zijn. Ze zijn in staat om pijn, angst en plezier te voelen. Het Verdrag bepaalt ook dat bij het uitvoeren van het landbouwbeleid ten volle rekening moet worden gehouden met het welzijn van dieren. Dit legt de basis voor de verbetering van wetten en regels voor het welzijn van landbouwdieren.

Betere wetten

Dankzij campagnes van Compassion in World Farming zijn enkele zeer dieronvriendelijke praktijken in de Europese Unie verboden. Zo is het niet meer toegestaan legkippen in kale batterijkooien te houden, mogen jonge kalfjes niet meer helemaal alleen worden opgesloten in een krappe kist en mogen moedervarkens niet meer hun hele zwangerschap lang worden vastgezet tussen stalen stangen.

Subsidie stopgezet

Rund Transport 340X227

In 2005 voerden we actie tegen de Europese subsidies voor de export van runderen naar Libanon. En met succes. Dankzij het stopzetten van de subsidies kwam er in 2006 een einde aan deze wrede handel. De runderen werden slecht behandeld tijdens de dagenlange transporten en werden op hun eindbestemming onverdoofd slacht.

Stop de kooien

We voeren actie tegen het gebruik van kooien in de Europese veehouderij. Want kooien veroorzaken enorm dierenleed voor zo’n 300 miljoen dieren per jaar. Een eerste succes kwam in 2017, toen het Europees Parlement zich voor het eerst uitsprak voor een verbod van kooien in de konijnenhouderij. In 2018 startten we een Europees burgerinitiatief, dat oproept tot een verbod van alle kooien in de veehouderij. Dit initiatief werd al door meer dan 1,3 miljoen mensen ondertekend!

De voedselindustrie

Good Farm Animal Welfare Awards

Ons Food Business Team werkt samen met 's werelds grootste bedrijven in de voedselsector –  supermarktketens, producenten en fabrikanten. De bedrijven waar we mee werken spelen een belangrijke rol bij de verandering naar een meer ethische en duurzame voedselvoorziening. Grote bedrijven zijn een spin in het web van de voedselproductie. Ze kunnen eisen stellen aan het welzijn van de dieren op de boerderijen waar hun producten vandaan komen. Bovendien bepalen ze uit welke producten consumenten in winkels en restaurants kunnen kiezen.

We ondersteunen grote bedrijven bij de ontwikkeling van een diervriendelijker beleid, we geven technisch advies en we belonen bedrijven die overschakelen op diervriendelijkere producten, zoals eieren die niet uit kooien komen, met onze Good Farm Animal Welfare Awards.

Jaarlijks profiteren meer dan een miljard dieren van de resultaten van ons Food business werk.

Internationaal succes

Ons doel is om het dierenwelzijn van landbouwdieren een plek te geven in het hart van de voedselindustrie. Dit kan alleen maar dankzij onze donateurs. Dankzij hun bijdragen kunnen onze deskundige medewerkers beslissers in de internationale voedselsector overtuigen. We kunnen internationaal stappen gaan zetten. Daardoor kunnen we het leven van miljoenen landbouwdieren verbeteren en brengen we onze visie, een wereld zonder vee-industrie, weer een stap dichterbij.

Jij kan helpen

Er is nog veel werk te doen. Het goede nieuws is dat grote bedrijven in de voedselsector open staan voor overleg en samenwerking.  Samen kunnen we de dieren een beter leven geven en de toekomst van de voedselproductie veranderen – maar het is een lange weg. Help je mee het leven van miljoenen dieren te verbeteren? Steun ons dan met een donatie.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).