Zoekpictogram

Als je diervriendelijkere eieren wilt kopen, kies dan voor eieren met één (of meerdere) van onderstaande keurmerken. Je kunt hier lezen wat de keurmerken betekenen voor het welzijn van de legkippen.

1. Beste keuze: Beter Leven met 3 sterren
2. Goede keuze: Beter Leven met 2 sterren 

Beter Leven met 3 sterren

Biologische, Rondeel en Kipster eieren hebben het Beter Leven keurmerk met 3 sterren.

Beter Leven kenmerk met 3 sterren
  • De kippen kunnen minimaal acht uur per dag naar buiten. Deze uitloop is voorzien van beschutting in de vorm van bomen en/of struiken.
  • In de stal: maximaal 6,7 kippen per m2 (bij biologisch is dat 6 kippen per m2)
  • In de stallen is voldoende daglicht, natuurlijke ventilatie en een gedeelte van het vloeroppervlak is dicht. Er zijn schone en droge ligruimtes, die voldoende zijn ingestrooid met strooisel van natuurlijk materiaal. En er wordt afleidingsmateriaal, zoals strobalen, aangeboden.
  • De snavels van de kippen worden niet gekapt.

Bij biologisch (te herkennen aan het EKO- en het Europees biologisch keurmerk) gelden verder de volgende punten:

EKO- en Europees biologisch keurmerk
  • De dieren krijgen biologisch voer.
  • Preventief gebruik van reguliere geneesmiddelen en antibiotica is niet toegestaan.

Beter Leven met 2 sterren

Vrije uitloopeieren hebben het Beter Leven keurmerk met 2 sterren.

Beter Leven kenmerk met 2 sterren
  • De kippen hebben minimaal acht uur per dag toegang tot een ruime overdekte uitloop van 4 m2 per kip. In de uitloop is beschutting in de vorm van boompjes, struiken en/of schuiltafels.
  • Snavelkap is toegestaan. Vanaf 1 september 2018 is het verboden.

Meer weten?

Lees hier alles over de verschillende systemen waarin legkippen in Nederland worden gehouden.

Wettelijke voorschriften

Behalve de keurmerken op de verpakking, vind je op de eieren zelf een wettelijk verplichte code. Het eerste cijfer geeft het houderijsysteem aan:

Eicode

0. Biologische houderij

1. Vrije uitloop houderij 

2. Scharrelstal, Rondeel en Kipster  

3. Legbatterij of andere kooisystemen 

Kooi-eieren in Nederland

De Nederlandse supermarkten hebben besloten geen kooi-eieren meer te verkopen, maar buiten de supermarkt zijn ze nog wel te vinden.

Verwerkte ei-producten

Hoe de consument geïnformeerd wordt hangt er maar van af wat de fabrikant op de verpakking kwijt wil. Sommige mayonaise-fabrikanten vermelden op het etiket dat het product gemaakt is met scharreleieren of vrije uitloopeieren. Andere beperken zich tot een vermelding in het ingrediëntenoverzicht. Als op de verpakking of in de ingrediëntenlijst niet staat welke eieren gebruikt zijn, kun je er het beste van uitgaan dat het om kooi-eieren gaat.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).