Zoekpictogram

#EndPigPain tegen verminkingen varkens

News Section Icon Gepubliceerd op 10-11-2017

Vandaag lanceren wij de campagne #EndPigPain tegen de pijnlijke verminkingen van varkens in de vee-industrie. De internationale petitie, gericht op de Landbouwministers van de EU lidstaten, eist een einde aan het pijnlijke staartknippen, tandenknippen en -vijlen en aan de (onverdoofde) castratie. Mannelijke biggen worden in de EU op grote schaal (onverdoofd) gecastreerd om mogelijke berengeur op vlees tegen te gaan. Biggenstaarten worden afgeknipt om te verhinderen dat varkens uit pure verveling in elkaars staarten bijten.

#EndPigPain

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het is een van de meest extreme uitwassen van het verziekte systeem van de vee-industrie: het lichamelijk aanpassen van dieren, zodat ze overleven in een onleefbare omgeving. Varkens naar buiten laten of zelfs een handje strooisel helpt al enorm tegen staartbijten.

#EndPigPain is een campagne van Eurogroup for Animals, een samenwerkingsverband van 54 dierenbeschermingsorganisaties uit heel Europa, waaronder Compassion in World Farming Nederland (zie ook: www.endpigpain.eu). Klik hier voor de Nederlandse versie van de petitie, gericht op minister Schouten.

Castratie

Jaarlijks worden 77 miljoen varkens in de EU (onverdoofd) gecastreerd in verband met de kleine kans op de onaangename ‘berengeur’ op het vlees. De castratie leidt tot ernstige pijn, die ook lang na de ingreep blijft. In Nederland gebeurt castratie soms onder verdoving. Het verdoven met CO2-gas is echter zeer stressvol en irriteert de luchtwegen.

Castratie biggetje

Berengeur komt maar bij zo’n 5% van de mannelijke varkens voor en is te detecteren in het slachthuis, voordat het vlees bij consumenten terecht zou komen. Bovendien kan niet iedereen berengeur ruiken; slechts minder dan 50% van de EU consumenten is daartoe in staat. In Groot-Brittannië, Ierland en Spanje worden varkens niet meer gecastreerd. Omdat Nederlandse supermarkten besloten enkel vlees te verkopen van ongecastreerde varkens, zijn ook veel Nederlandse bedrijven gestopt met castratie. Deze landen tonen aan dat stoppen met castratie in de varkenshouderij mogelijk is.

Staartknippen en tanden vijlen

Het routinematig afknippen en afbranden van staarten en het vijlen van tanden komt nog steeds op grote schaal voor in de varkenshouderij, hoewel dit verboden is. Beide praktijken worden door de Europese richtlijn 2008/120/EC alleen maar toegestaan wanneer er daadwerkelijk sprake is van ernstige problemen, zoals staartbijten. In de realiteit wordt ook in Nederland bij de overgrote meerderheid van de biggen een deel van de staart verwijderd. De varkensstaart bevat veel zenuwen en is een gevoelig lichaamsdeel. Het knippen of afbranden van de staart gaat gepaard met ernstige pijn, kan leiden tot fantoompijnen en verhoogt de kans op infecties.

Stop verminkingen bij varkens

Volgens de EU richtlijn moeten varkens permanent de beschikking krijgen over manipuleerbaar materiaal. Helaas is dit vaak niet of onvoldoende het geval. De grootste reden voor staartbijten is verveling en de aanwezigheid van dergelijk materiaal, bijvoorbeeld strooisel, is de belangrijkste voorwaarde om het tegen te gaan. Tanden vijlen of knippen gebeurt meestal om verwondingen aan de tepels van de moeder en aan de andere biggen in de strijd voor melk te voorkomen. Dit is vaak een gevolg van een te groot aantal biggen.

De samenwerkende dierenbeschermingsorganisaties roepen op tot een EU verbod op alle verminkingen die varkens worden toegebracht.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).