Zoekpictogram

Wat is een kraamkooi?

kraamkooi.jpg

Dat is een stalen kooi waarin een moedervarken (zeug) wordt vastgezet kort voordat ze gaat bevallen. De kooi is zo krap dat ze zich niet kan omdraaien, ze kan alleen maar staan of liggen.

De ondergrond is vaak hard en voorzien van spleten of gaten waar de ontlasting en urine door weg kan. De zeug en haar biggen liggen dus in de stank van hun eigen uitwerpselen. Stro, om comfortabel op te liggen of als afleiding, is er niet. In zo'n kraamkooi blijft de zeug totdat haar biggetjes worden weggehaald, meestal als ze zo'n 4 weken oud zijn.

Worden kraamkooien overal gebruikt?

Ja. Bijna alle boeren in Europa en Nederland gebruiken deze kooien, voor zo'n 90% van alle moedervarkens. Naar schatting worden elk jaar in de EU ruim 12 miljoen moedervarkens in kraamkooien opgesloten.

Waarom worden moedervarkens in kraamkooien gehouden?

Varkenshouders zeggen dat dit nodig is om te voorkomen dat de zeug op haar biggen gaat liggen en dat deze daardoor doodgeplet worden, iets wat in de natuur inderdaad kan gebeuren. Wat ze er echter niet bij zeggen is dat de biggen na een paar dagen al goed in staat zijn om de moeder te ontwijken en dat er ook prima huisvestingssystemen zonder kraamkooien zijn, waarbij de biggensterfte lager is dan in systemen met kooi.

Zijn er alternatieven?

Jazeker. Varkenshouders in Nederland hebben het zogenaamde 'Pro Dromi'; systeem ontwikkeld waarbij moeder en biggen in één hok zitten zonder kraamkooi. Dit systeem wordt al in gangbare, commerciële bedrijven toegepast. Ook zijn er meer extensieve systemen zonder kraamkooi, waarin zeug en biggen veel ruimte en stro hebben, zoals op dit bedrijf in Engeland:

Extensief systeem zonder kraamkooien

Op biologische bedrijven zijn wel kraamkooien, maar de zeugen mogen hierin alleen de eerste 3 dagen na de bevalling in gehouden worden.

Kraamkooien zijn toch al verboden?

Was dat maar waar. In Nederland en in de meeste landen van de EU zijn deze kooien toegestaan en worden ze op grote schaal gebruikt. In Zweden en Zwitserland zijn ze wel verboden.

Waar kan ik kooivrij varkensvlees kopen?

Er is in Nederland geen keurmerk dat garandeert dat varkensvlees afkomstig is van een bedrijf waar helemaal geen kraamkooien gebruikt worden, maar als je vlees met het Beter Leven keurmerk met 2 of 3 sterren koopt weet je zeker dat de moedervarkens maar korte tijd in een kooi zaten.

Tabel keurmerken moedervarkens in kraamkooi

 

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).