Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 4-4-2023

Internationaal viskeurmerk BAP (Best Aquaculture Practices) laat ernstig dierenleed toe en moet in actie komen om vissenwelzijn te verbeteren. Met die boodschap zijn wij vandaag een internationale campagne gestart om het welzijn van de 500 miljoen vissen in de kwekerijen die BAP certificeert te verbeteren. BAP is een van de vier grootste internationale viskeurmerken. Het certificeert kwekerijen van vissen, schelp- en schaaldieren die over de hele wereld worden verkocht, waaronder in Nederland.

Al in 2020 riepen wij de grootste viskeurmerken op het vissenwelzijn te verbeteren. Sommige keurmerken, zoals ASC, hebben een eerste stappen in die richting gezet. Maar het Amerikaanse BAP is het enige dat geen enkele verbetering laat zien.

Kom in actie

Daarom roepen we de komende maanden onze supporters in Europa en de Verenigde Staten op druk te zetten op het BAP-keurmerk en de organisatie daarachter, de Global Seafood Alliance (GSA).

Help ook mee en kies een van deze drie acties. Of doe ze allemaal.

1. Schrijf een Twitter bericht

 

2. Plaats een opmerking bij een Instagram bericht

 

3. Schrijf een Google Review

 

Google reviews zijn beoordelingen van mensen over bedrijven. Deze beoordelingen verschijnen op Google services, zoals Google zoekresultaten of Google Maps. Je kunt zelf ook een Google review schrijven; dit doe je in de omgeving van Google Maps.

  1. Klik op de link 'Schrijf een Google Review'. Hiermee wordt Google Maps geladen en wordt het bedrijf 'The Global Seafood Alliance' geselecteerd. Dit is het bedrijf achter BAP.
  2. Scroll aan de linkerkant en klik op Een review schrijven.
  3. Klik op de sterren om 'The Global Seafood Alliance' te beoordelen. In het tekstvak kun je je motivatie schrijven.

 

Screenshot van Google Reviews

Je kunt onderstaande bericht kopiëren en plakken of zelf een bericht schrijven:

Miljoenen vissen in kwekerijen met het BAP-keurmerken lijden ernstig. Zij verdienen beter. BAP, kom nu in actie voor beter vissenwelzijn!

Mocht je de bovenstaande acties niet kunnen doen, kun je ook een bericht via het contactformulier op de website van BAP achterlaten.

Verbeteringen voor viskeurmerken

Fish crowded before being netted for slaughter

Het slechte dierenwelzijn in de kwekerijen heeft ook een negatieve impact op het milieu. Wij vragen om de volgende verbeteringen:

  • Verplichte bezettingsdichtheden per vissoort op basis van wetenschappelijk onderzoek naar welzijn. Zeer hoge bezettingsdichtheden leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor ziekten, verwondingen, stress, een verminderde groei en slechtere waterkwaliteit
  • Een verbod op het routinematig gebruik van antibiotica. Overmatig gebruik veroorzaakt antibioticaresistentie die ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mens en dier
  • Een verbod op het doden van wilde dieren rond kwekerijen zoals vogels en zeezoogdieren
  • Verplichte limieten voor het onthouden van voedsel. Momenteel kunnen kwekerijen zelf bepalen hoe lang ze vissen van voer onthouden. Dit gebeurt voordat de dieren worden vervoerd of geslacht, zodat de darmen leger zijn en er minder afval in het water wordt uitgescheiden. BAP moet tijdslimieten vaststellen om ervoor te zorgen dat de vissen niet langer voer onthouden wordt dan strikt noodzakelijk is
  • Passende verrijking van de omgeving voor elke soort, zoals schuilplaatsen, hangende touwen, hengels of kelp die gordijnen vormen om tegemoet te komen aan de gedragsbehoeften van de vissen
  • Een beperking/verbod op in het wild gevangen vissen als voer. Het gebruik van vismeel en -olie van in het wild gevangen vissen voor voer aan vissen in kwekerijen draagt bij tot overbevissing van wilde populaties en leidt tot dierenleed. In het wild gevangen vissen lijden ernstig bij de vangst, het aanlanden en doden. Veel dieren sterven in de netten, verpletterd onder het gewicht van andere vissen. Vissen die de vangst en het aanlanden overleven worden doorgaans bij vol bewustzijn opengesneden of sterven een langzame verstikkingsdood op ijs
  • Verplichte slachtmethoden met verdoving voor iedere vissoort, zodat de slacht zo pijnloos en snel mogelijk gebeurt

 Sea bass still alive packed in styrofoam box

Consumenten willen beter vissenwelzijn

Uit een enquête uit 2020 in Europa en de VS blijkt dat 55% van de ondervraagden de viskeurmerken verwarrend vindt en het onaanvaardbaar vindt dat de keurmerken toelaten dat plaatselijke wilde dieren worden geschaad (70%), dat vissen onnodig lang worden uitgehongerd (69%) en dat ze pijnlijk worden geslacht (70%). Een grote meerderheid van de Nederlanders (78%) vindt dat viskeurmerken meer moeten doen om het vissenwelzijn te verbeteren.

Krzysztof Wojtas, hoofd beleid vissenwelzijn bij Compassion in World Farming International:

Terwijl andere keurmerken, zoals Friend of the Sea (FOS), enige inspanningen hebben geleverd om hun welzijnsnormen voor gekweekte vis te verbeteren, heeft BAP in jaren geen noemenswaardige vooruitgang geboekt op het gebied van vissenwelzijn. Het bedrijf beschrijft zijn producten als "veilig, verantwoord en ethisch" terwijl het overbezetting van vissen in kale tanks en zeekooien toestaat en pijnlijke slachtmethoden niet verbiedt. Ook staan ze het doden van wilde dieren zoals zeevogels en zeezoogdieren toe.
We weten dat consumenten een hoger welzijn steunen en dat mensen verwachten dat dierenwelzijn goed geregeld is wanneer ze gecertificeerde vis kopen. Helaas is dat bij BAP niet het geval en daarom dringen we er bij mensen op aan om contact op te nemen met BAP via hun online formulier en sociale media en te eisen dat ze hun welzijnsnormen verbeteren om een betere levenskwaliteit te garanderen voor de honderden miljoenen vissen die ze certificeren. En we zullen druk blijven uitoefenen op BAP totdat ze ermee instemmen hun kweekvissen een leven te geven dat de moeite waard is.

 

Naar een duurzame aquacultuur

In januari presenteerden we in het Europees Parlement een nieuw rapport, Rethinking Aquaculture: for people, animals and the planet. Het rapport toont de problemen op het gebied van dierenwelzijn, duurzaamheid en milieu die door de intensieve viskweek in de EU worden veroorzaakt en adviseert beleidsmakers stappen te zetten naar een duurzame Europese aquacultuursector. Nu de EU haar dierenwelzijnswetgeving herziet is het van groot belang dat vissenwelzijn daar een belangrijke plek in krijgt. Zo kan het welzijn van 1,2 miljard vissen die jaarlijks in Europese kwekerijen gehouden worden, verbeterd worden.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).