Zoekpictogram

Het leven van koeien en kalfjes

Koeien zijn bijzonder sociale, intelligente dieren die een groot deel van hun dag besteden aan grazen samen met groepsgenoten. In de vee-industrie worden echter veel koeien en kalveren het hele jaar binnengehouden en uitgebuit voor hun melk en vlees. Koeien moeten in korte tijd zoveel melk produceren dat ze na enkele jaren ‘op’ zijn en naar de slacht gaan.

Kalfjes die geboren worden in de melksector worden doorgaans vlak na hun geboorte weggehaald bij hun moeder en in hun eentje in een hok geplaatst. Piepjonge kalfjes uit onder andere Ierland en Oost-Europa worden op uitputtende transporten gesteld naar Nederland, waar ze in enkele maanden worden vetgemest voor kalfsvlees. Daarnaast worden er runderen speciaal gefokt voor hun vlees.

Lees hier meer over het leven van koeien en kalveren in de vee-industrie.

Koeien in de vee-industrie

Wist je dit al over de koe?

🐄 Wanneer een kalfje bij zijn moeder mag opgroeien, vormen de twee een hechte band die ook blijft bestaan als het kalf volwassen is.

🐄 Koeien sluiten vriendschappen en hebben soms een beste vriend.

🐄 Koeien hebben een uitgebreide taal en communiceren zowel met hun lichaam als hun stem. Tot nu toe zijn 16 verschillende ‘boe’s’ geïdentificeerd.

🐄 De hoorn van een gezonde koe is warm, omdat er bloed doorheen stroomt. Een hoorn kan wel 10 tot 12 graden warmer zijn dan de met haren bedekte huid van een koe. Helaas worden de hoornen van bijna alle koeien in de melk-industrie verwijderd, een pijnlijke ingreep die onder verdoving moet plaatsvinden.

Koeien in de wei bij ondergaande zon
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).