Zoekpictogram

Nederlanders willen dat keurmerken beter met vissen omgaan

News Section Icon Gepubliceerd op 16-7-2020

Zeebrasems in ijswater

De meeste Nederlanders (78%) vinden dat viskeurmerken, zoals ASC en MSC, meer moeten doen om het welzijn van vissen te beschermen, onder andere in kwekerijen, bij de vangst van wilde vissen en bij de slacht. Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat wij in acht landen, waaronder Nederland, lieten uitvoeren. Een langzame, pijnlijke slacht vinden Nederlanders onacceptabel (74%). Toch gebeurt dit massaal met vissen met een keurmerk. Ook het dagenlang uithongeren van vissen, wat toegestaan is bij onder andere ASC, vinden Nederlanders onacceptabel (75%). Er bestaat bovendien veel onduidelijkheid over de viskeurmerken; zo denken de meeste Nederlanders (62%) dat het MSC keurmerk vissenwelzijn beschermt, terwijl miljarden dieren met het keurmerk ernstig lijden tijdens de vangst en de slacht.

Daarom roepen wij de vijf grootste viskeurmerken in de wereld op om het welzijn van de vissen te verbeteren. Iedereen kan de oproep steunen door een e-mail te sturen naar de viskeurmerken.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het is duidelijk dat Nederlanders het welzijn van vissen belangrijk vinden. Toch lijden miljoenen vissen elke dag vreselijk, tijdens de kweek, de vangst en de slacht. De viskeurmerken moeten nu het voortouw nemen en hun dieren beter beschermen.

Stikkende vissen in een visnet

Keurmerken en vissenwelzijn

Bekende viskeurmerken zoals MSC voor wilde vissen en ASC voor kweekvissen richten zich op milieu en impact op de visstand, maar zeggen vrijwel niets over vissenwelzijn. CIWF analyseerde de vijf grootste viskeurmerken (MSC, ASC, Friends of the Sea, GLOBALG.A.P. en BAP) op acht welzijnscriteria. Het blijkt dat sommige keurmerken onder andere toestaan dat:

  • vissen tot 14 dagen lang worden uitgehongerd
  • veel te veel vissen bij elkaar in kleine tanks of kooien leven
  • vissen een langzame, pijnlijke dood sterven zonder verdoving
  • op wilde zeehonden wordt geschoten en dolfijnen worden verwond

CIWF roept nu de keurmerken op om het voortouw te nemen en vissenwelzijn te verbeteren. We willen onder andere meer ruimte voor natuurlijk gedrag in de kwekerijen, minder dagen uithongering van de dieren voorafgaand aan de slacht, een verbod op het afschieten van wilde dieren, waaronder zeehonden rond de kwekerijen, en een snellere, pijnloze slacht van zowel gekweekte als wilde vissen.

Vissenleed

Jaarlijks worden zo’n 3 biljoen (dat zijn drieduizend miljard) vissen gedood voor voedsel. De slacht is bijna altijd zonder verdoving; de dieren sterven meestal een langzame, zeer pijnlijke dood. Vaak stikken ze langzaam, bevriezen levend of worden bij bewustzijn opengesneden en van hun organen ontdaan.

Hoewel bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen. Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op verdoving voor de slacht. Enige uitzondering is de paling: vanaf 1 juli 2018 moet deze in Nederland verdoofd worden bij de slacht. Voor andere vissoorten bestaan er inmiddels ook verdovingsmethodes, maar die worden zeer weinig gebruikt.

De bekende viskeurmerken stellen vrijwel geen eisen aan dierenwelzijn. Het biologische keurmerk stelt wel enige welzijnseisen aan kweekvis.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).