Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 25-1-2023

Gisteren presenteerden wij in het Europees Parlement ons nieuwste rapport (Engelstalig), Rethinking EU Aquaculture for People, Planet, and Animals, waarmee we Europa oproepen om de aquacultuursector te verduurzamen. Want deze sector is nu verre van duurzaam. Er is veel dierenleed in de viskwekerijen en er is sprake van grote voedselverspilling door de dieren te voeren met uit het wild gevangen vissen.

Wij pleiten voor een omschakeling van het houden van vleesetende vissoorten (zoals zalm) naar het kweken van algen, tweekleppigen (zoals mossels) en plantenetende vissoorten in extensieve systemen die niet bijgevoerd hoeven te worden. Goed dierenwelzijn moet hierbij centraal staan.

Cover rapport CIWF: Naar duurzame Europese aquacultuur

Het rapport geeft een overzicht van de duurzaamheids-, milieu- en dierenwelzijnsproblemen in de aquacultuursector en doet vijftien aanbevelingen om te verduurzamen. De Nederlandstalige samenvatting vind je hier.

Dierenleed en voedselverspilling

Gevangen vis op het droge

In Europese kwekerijen worden zo’n 1,2 miljard vissen gehouden, maar er bestaan vrijwel geen regels om hun welzijn te beschermen. Het dierenleed in de kwekerijen, bij transport en de doding is dan ook ernstig. In de overvolle bakken en kooien hebben de dieren vrijwel geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag. Er is veel stress en het risico op ziekte en sterfte is zeer hoog.

Bovendien worden vissen in kwekerijen veelal gevoerd met uit het wild gevangen vissen. Deze – vaak kleinere – vissen hebben geleden tijdens de vangst en de onverdoofde doding aan boord. Voor één gekweekte vis zijn veelal honderden kleine vissen gestorven.

Daarbij is er sprake van grote voedselverspilling. Zo’n 90% van de vissen die in vissenvoer verdwijnt, is ook voor menselijke consumptie geschikt. En zo’n 80% van de eiwitten gaat verloren bij het omzetten van visvoer naar gekweekte vis. De huidige Europese aquacultuur is dus geenszins een duurzame manier om voedsel te produceren.

Ook gaat de viskweek vaak gepaard met milieuproblemen, zoals het uitspoelen van chemicaliën die de omgeving aantasten, verspreiding van ziektes en toename van antibioticaresistentie.

Europa, kom in actie

Ons internationale vissenwelzijnsteam presenteert het rapport

Het rapport is geschreven door ons internationale vissenwelzijnsteam, onder leiding van Dr. Krzysztof Wojtas. Krzysztof presenteerde het rapport gisteren aan Europarlementariërs, aan leden van de Europese Commissie en aan deskundigen op het gebied van aquacultuur en visbeleid. De bijeenkomst in het Europees Parlement in Brussel werd georganiseerd door Europarlementariërs Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) en Francisco Guerreiro.

Het rapport komt op een cruciaal moment: de Europese Commissie komt binnenkort met voorstellen om de dierenwelzijnswetgeving aan te scherpen. Het is van groot belang dat het welzijn van vissen een belangrijke plek in deze wetgeving krijgt, zodat het leven van ruim een miljard dieren verbeterd wordt.

Veel Europeanen willen beter vissenwelzijn. Vorige maand overhandigden we 150.000 handtekeningen aan de Europese Commissie met de dringende oproep om beter vissenwelzijn.

Meer weten?

Onder de titel Oog voor vis voeren wij nationaal en internationaal actie voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren. Wij pleiten voor veel betere leefomstandigheden voor de dieren in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht, invoering van specifieke welzijnsregels en een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen en andere waterdieren. Lees hier alles over onze campagne.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).