Zoekpictogram

Wetenschappers: kippenkooien moeten verdwijnen

News Section Icon Gepubliceerd op 22-2-2023

Kippen scharrelen in het gras

Kippenkooien leiden tot grote dierenwelzijnsproblemen en moeten verdwijnen, concludeert het wetenschappelijk orgaan van de Europese Unie, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), in een nieuw rapport. Dit is een belangrijke stap in onze strijd tegen kooien. Overheden kunnen niet meer om het wetenschappelijk bewijs heen dat kippenkooien ernstig dierenleed veroorzaken en verboden moeten worden.

Eerder boden wij duizenden handtekeningen aan Tweede Kamerleden aan voor een einde aan de kippenkooien in Nederland. En 1,4 miljoen Europeanen ondertekenden ons burgerinitiatief tegen kooien. In reactie van dit burgerinitiatief gaf de Europese Commissie aan het gebruik van kooien te willen beëindigen en gaf de EFSA opdracht het leed van de verschillende diersoorten in kooien te onderzoeken. Dit jaar zal de Commissie met voorstellen voor nieuwe wetgeving komen.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Kippenkooien leiden tot vreselijk dierenleed en zullen verdwijnen, dat is duidelijk. In plaats van te wachten op een Europees verbod moet Nederland nu het heft in eigen hand nemen en de kooien afschaffen.”

Dierenleed in kippenkooien

Kippen opgepropt in een koloniekooi
Nederlandse kippen in koloniekooien

In Europa zitten nog altijd 180 miljoen kippen opgesloten in kooien voor de productie van eieren. Zij zitten voornamelijk in zogenaamde ‘verrijkte kooien’ waarin ze ieder ongeveer een A4-tje aan ruimte hebben. In Nederland zitten er nog altijd 3,5 miljoen kippen in zogenaamde ‘koloniekooien’; hierin hebben de dieren minder dan 1,5 A4-tje aan ruimte. Dicht op elkaar gepakt staan de dieren hun hele leven op draadgaas, kunnen nooit scharrelen of zelfs maar met hun vleugels slaan. Sommige landen, zoals Duitsland, hebben alle kippenkooien verboden.

Langzaam groeiende rassen

In een rapport dat tegelijkertijd verscheen adviseert EFSA dat kippen die voor vlees gehouden worden meer leefruimte nodig hebben en enkel van langzaam groeiende rassen moeten zijn. De huidige plofkippen lijden ernstig onder de veel te snelle groei: in zes weken groeien de kuikens uit tot een gewicht van bijna 2,5 kg wat onder andere leidt tot hart- en ademhalingsproblemen en gewrichtspijn.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).