Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 30-6-2021

Geweldig nieuws en een prachtige overwinning in onze campagne tegen kooien. De Europese Commissie belooft het gebruik van kooien in de veehouderij te beëindigen. Dit maakte ze zojuist bekend in een persconferentie waarin ze haar reactie geeft op ons Europees burgerinitiatief Stop de kooien / End the Cage Age.

We willen iedereen die het burgerinitiatief ondertekende en meehielp met de campagne HEEL HARTELIJK BEDANKEN!

Het is ons gelukt!

De Europese Commissie stelt wetgeving voor om op termijn een einde te maken aan alle kooien in de Europese veehouderij. Ze streeft naar een geleidelijke afschaffing vanaf 2027. Dit betekent een beter leven voor meer dan 300 miljoen dieren. Kippen, moedervarkens, konijnen, kalfjes, kwartels, eenden en ganzen mogen straks niet meer worden opgesloten achter tralies maar moeten meer ruimte krijgen voor hun natuurlijke gedrag.

Geert Laugs, Nederlands lid van het burgercomité en directeur CIWF Nederland: “Dit is een historische dag voor de dieren en een kroon op het burgerinitiatief tegen de dieronvriendelijke kooien. De Europese Commissie heeft naar de stem van de burgers geluisterd die een veel beter leven willen voor de dieren in de veehouderij. Een Europa zonder kooien is nu eindelijk echt in zicht. Daarmee is het burgerinitiatief succesvol afgerond, maar ons werk gaat door. We blijven erop toezien dat Europa de toezegging om te stoppen met alle kooien in de veehouderij snel en volledig waarmaakt”.

Stop de kooien: grootste dierencampagne ooit

In een jaar tijd tekenden 1,4 miljoen Europeanen, waaronder ruim 150.000 Nederlanders, het burgerinitiatief voor een beter dierenleven. Ruim 170 organisaties1 uit heel Europa hielpen mee: de grootste campagne voor dierenwelzijn ooit!

In Nederland toerden we het land door met reusachtige standbeeld ‘Ode aan het varken’. En in heel Europa organiseerden mensen acties om de benodigde 1 miljoen handtekeningen te verzamelen.

Het standbeeld 'Ode aan het Varken' in Brussel

Ook vooraanstaande wetenschappers en grote voedingsbedrijven hebben zich aangesloten en steunen de oproep voor een veehouderij zonder kooien.

We gaan door!

Vandaag is een geweldige overwinning voor ons allemaal en bovenal voor de dieren. Maar we zijn er nog niet. Ook de verschillende landen en Europese instituties moeten zich inzetten om ervoor te zorgen dat het verbod op kooien er komt en niet nog lang wordt uitgesteld. Wij gaan samen met jou op volle kracht door totdat alle dieren uit de kooien zijn!

Nederland steunt kooiverbod

Update juli 2021

Landbouwminister Schouten heeft naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerleden laten weten het burgerinitiatief te steunen. Dit is heel goed nieuws. Eerder wilde ze hier geen uitspraak over doen. We zullen haar en haar eventuele opvolger hieraan houden.

Minster Schouten ontvangt Nederlandse handtekeningen van het burgerinitiatief Stop de kooien
Samen met onze collega-organisaties boden we de Nederlandse handtekeningen aan minister Schouten aan

 

 

1 Initiatiefnemer van het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age is Compassion in World Farming. In Nederland wordt het burgerinitiatief ondersteund door Bont voor Dieren, CAS International, Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VIERVOETERS, Wakker Dier en World Animal Protection.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).