Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 17-1-2023

Samen met onze supporters strijden we al jaren voor een einde aan het gebruik van kooien in de veehouderij. Er is al heel veel gebeurd en sommige stappen vinden zich achter de schermen plaats. Om je op de hoogte brengen, hebben we hier een overzicht gemaakt van de belangrijkste momenten van de laatste tijd.

Meer dan 300 miljoen dieren zitten opgesloten in kooien in de Europese vee-industrie. Het gaat om kippen, konijnen, moedervarkens, kalfjes, kwartels, eenden en ganzen. Zij hebben vrijwel geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag en het dierenleed is ernstig. Daarom voeren wij nationaal en internationaal campagne voor een einde aan het gebruik van kooien onder de naam Stop de kooien – End the Cage Age.

Miljoen Europeanen in actie voor dieren

Top de kooien viering Brussel
Viering van het Europees burgerinitiatief in Brussel in 2019

Eind 2019 dienden wij ons Europees burgerinitiatief tegen kooien met maar liefst 1,4 miljoen handtekeningen in Brussel in. Meer dan 170 organisaties steunen het burgerinitiatief, waarmee het de grootste dierenwelzijnscampagne ooit is. In 2021 kwam de langverwachte reactie van de Europese Commissie: ze beloofde dit jaar (eind 2023) met wetsvoorstellen te komen om een einde te maken aan alle kooien in de veehouderij. Een geweldig succes!

Natuurlijk zijn de kooien helaas niet in een dag verdwenen. Voortgang in Europa is traag en de lobby van de vee-industrie doet er alles aan om een verbod tegen te gaan. Het is dan ook van groot belang de druk te blijven opvoeren in Brussel en in de lidstaten. Tegelijkertijd worden er belangrijke stappen gezet.

Zo besloten zowel Tsjechië als Slowakije alle kippenkooien te verbieden en deed Duitsland kooien voor zwangere moedervarkens in de ban.

Stop de kooien in Europa

Varkens in het gras

Eind 2021 stemde het Europees Parlement voor een belangrijk rapport dat vraagt om een snelle omschakeling naar een duurzame, diervriendelijkere veehouderij zonder kooien. Hiermee laat het Parlement zien niet te zwichten voor de vee-industrielobby, maar dierenwelzijn hoog op de agenda te hebben.

Het Instituut voor Europees Milieubeleid (IEEP) liet in hun rapport zien hoe de omschakeling naar een veehouderij zonder kooien gefinancierd kan worden. Er zijn al verschillende fondsen en financiële instrumenten voor boeren beschikbaar.

Bijna 60.000 mensen, waaronder veel CIWF supporters, deden vorig jaar mee met een publieke consultatie van de Europese Commissie waarbij hun mening over onder andere kooien werd gevraagd. Een overweldigende meerderheid van 93% gaf aan zo snel mogelijk de overstap naar een veehouderij zonder kooien te willen. Zo ziet de Commissie wederom bevestigd dat Europeanen geen kooien meer willen.

Moedervarken in kooi met biggen

Om zich goed te laten informeren alvorens nieuwe wetgeving voor te stellen, heeft de Commissie de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) opdracht gegeven onderzoek te doen naar het welzijn van de verschillende dieren in kooien. Zo concludeerde EFSA in augustus in haar rapport over moedervarkens dat de dieren niet meer in kooien gehouden moeten worden. In de huidige vee-industrie staan moedervarkens een groot deel van hun leven vastgeklemd tussen stalen stangen. De dieren kunnen geen kant op en het dierenleed is zeer ernstig.

Een maand eerder publiceerden wij ons undercoveronderzoek naar het lot van moedervarkens in de Europese vee-industrie. We filmden op zestien bedrijven in vier landen het hartverscheurende dierenleed. Het onderzoek leidde tot opschudding in de media en de politiek in verschillende landen en wees de Europese beleidsmakers nogmaals op de urgentie van een verbod op kooien.

De Nederlandse minister van landbouw heeft laten weten het Europees burgerinitiatief tegen kooien in Europa te steunen. Om ervoor te zorgen dat ook de landbouwministers in andere landen zich inzetten voor een einde aan kooien, zijn onze CIWF collega’s in verschillende landen, waaronder Frankrijk, Italië en Tsjechië petities gestart. In Polen tekenden inmiddels 100.000 de oproep. In de hoofdstad Warschau waren megagrote billboards te zien met de boodschap: “Beste minister, willen we werkelijk op deze manier dieren houden?”

Polen billboards 2023

Kom in actie

Om ervoor te zorgen dat alle kooien verdwijnen in de Europese veehouderij is het belangrijk dat verschillende landen het goede voorbeeld geven. Noorwegen en Zweden hebben bijvoorbeeld de zogenaamde kraamkooien voor moedervarkens verboden. In Nederland zijn deze nog toegestaan en worden bijna een miljoen moedervarkens voordat ze bevallen opgesloten in een kraamkooi. Vastgeklemd tussen de stangen hebben ze geen enkele ruimte om voor hun biggetjes te zorgen.

Een Nederlands verbod op deze kooien is niet alleen belangrijk voor de moedervarkens in Nederland, maar kan nu ook belangrijke invloed hebben op de rest van Europa.

Help daarom mee en teken voor een verbod op kooien voor moedervarkens

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).