Zoekpictogram

Slowakije stopt met kippenkooien

News Section Icon Gepubliceerd op 27-2-2020

Slowakije maakt een einde aan het gebruik van kooien voor legkippen vanaf 2030. De Slowaakse landbouwminister en de eiersector hebben een memorandum ondertekend. Een geweldige stap voor de dieren en een voorbeeld voor de rest van Europa!

Kip in de buitenlucht

In Slowakije wordt 80% van de legkippen in verrijkte kooien gehouden. De dieren hebben iets meer dan een A4-tje aan ruimte, staan op draadgaas, zien nooit daglicht en komen nooit buiten. Door de groeiende vraag van consumenten naar producten met beter dierenwelzijn besluit Slowakije nu deze zeer dieronvriendelijke kippenkooien in de ban te doen. Hiermee hoopt ze de toekomst van de Slowaakse eiersector veilig te stellen.

De belofte wordt versterkt, doordat ook de Slowaakse handelsfederatie het memorandum heeft meeondertekend; zo beloven ze dat Slowaakse supermarkten de nieuwe, diervriendelijkere Slowaakse eieren zullen afnemen.

Nederland loopt achter. Kom in actie!

Slowakije loopt met deze stap voor op Nederland. Bij ons zitten nog altijd 6 miljoen legkippen achter tralies. Ook Duitsland heeft al eerder besloten alle kippenkooien te verbieden per 2025. Wij vinden dat Nederland zo snel mogelijk het voorbeeld van Duitsland en Slowakije moet volgen.

Vind jij dat ook?

Nederlandse kooikippen
Nederlandse kooikippen

Europese campagne tegen kooien

Het succes in Slowakije komt na sterke campagnes van onder andere de Slowaakse organisaties Humánny Pokrok (Humane Progress) en Sloboda Zvierat (Animal Freedom). Zij zijn collega-organisaties die ook ons Europees burgerinitiatief Stop de kooien ondersteunden.

Vorig jaar ondertekenden 1,6 miljoen Europeanen het burgerinitiatief voor een verbod op kooien in de veehouderij voor onder andere kippen, konijnen en moedervarkens. Het nieuws uit Slowakije laat zien dat de weg naar een veehouderij zonder kooien duidelijk is ingezet.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).