Zoekpictogram

EU Landbouwcommissie stemt: Geef konijnen meer ruimte

News Section Icon Gepubliceerd op 27-1-2017

Historisch moment voor Europa’s konijnen 

konijnen-email.jpg

Woensdag stemde de EU Landbouwcommissie van het Europees Parlement voor een rapport dat het begin kan betekenen voor beter welzijn voor de konijnen in de Europese vee-industrie. Het rapport, geschreven door Europarlementariër Stephan Eck, pleit voor een gradueel einde aan het gebruik van kooien en voor het gebruik van alternatieve houderijsystemen, zoals het parksysteem. Het amendement dat Europese welzijnswetten voor konijnen eist, werd echter met slechts éen stem verschil verworpen. Toch is het een historisch moment: het is voor het eerst dat het onderwerp van konijnenwelzijn in de EU besproken wordt. Over enkele weken zal ook het gehele Europees Parlement over het rapport stemmen. Compassion in World Farming voert al jaren campagne voor beter konijnenwelzijn in Europa. Wij zetten nu alles op alles om het standpunt van de landbouwcommissie verder aan te scherpen voor de volgende stemming.

Momenteel bestaan er geen specifieke welzijnsregels voor de miljoenen konijnen in de Europese vee-industrie. 99% van de dieren wordt in krappe, zeer dieronvriendelijke kooien gehouden. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Vandaag hebben we de eerste, zeer belangrijke stap gezet naar beter welzijn voor de miljoenen konijnen in de Europese vee-industrie. Het is hoopvol dat Brussel luistert naar de stem van zovele Europeanen die beter dierenwelzijn in de veehouderij willen. Wij blijven doorgaan tot de dieren daadwerkelijk beschermd worden.”

Vorig jaar overhandigden we aan voorzitter van de EU Landbouwraad Van Dam ruim 600.000 handtekeningen voor een einde aan konijnenkooien in de vee-industrie. In de aanloop naar de stemming stuurden honderden Europese kinderen tekeningen naar de betrokken Europarlementariërs. De ontroerende tekeningen toonden hoe de kinderen vinden dat konijnen zouden moeten leven. Ook stuurden ruim 88.000 CIWF supporters uit heel Europa een e-mail naar de politici met de vraag voor het rapport te stemmen.

kindertekening-email.jpg

Welzijn in de konijnenindustrie

De huisvesting van de ruim 300 miljoen (1) konijnen is zeer dieronvriendelijk. De dieren staan hun hele leven op draadgaas, wat vaak tot verwondingen aan de poten leidt, en de kooien zijn meestal te laag om rechtop in te staan (2). De afgelopen jaren brachten wij de erbarmelijke omstandigheden in de openbaarheid via meerdere undercoveronderzoeken bij konijnenhouderijen in heel Europa (3).

Nederlandse konijnenindustrie

Ook in Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt. Dit gebeurt in verrijkte kooien en in parksystemen, waarbij konijnen in groepen leven. In België werd dit systeem per 1 januari 2016 verplicht. Recent besloten bijna alle Nederlandse supermarktketens geen vlees van kooikonijnen meer te verkopen in verband met dierenleed (4).

1. Schatting FAOSTAT statistieken voor 2010-13
2. Meer informatie over de Europese konijnenhouderij: https://www.ciwf.nl/campagnes/stop-de-konijnenkooien/
3. Undercoveronderzoek naar konijnenhouderij in meerdere Europese landen: https://www.ciwf.nl/campagnes/stop-de-konijnenkooien/film/
4. ‘Supermarkten halen konijnenvlees uit het schap’ RTL Nieuws, 14 december 2016 http://www.rtlnieuws.nl/nederland/supermarkten-halen-konijnenvlees-uit-het-schap

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).