Zoekpictogram

Bambi op je bord?

News Icon 12-12-2013

BLOG: Geert Laugs - 12 december 2013

Herten in het wild

Ik zal het nooit vergeten. Tijdens een fietsvakantie in de Ardennen reed ik helemaal alleen op een smal weggetje in een bos, ergens in het niemandsland tussen België en Frankrijk. Plotseling keek ik recht in de ogen van een groot edelhert. Zo'n meter of 50 voor me stond het dier op het pad. Ik stopte, stond stil en besloot van het moment te genieten. Mijn camera hield ik in de zak, bang dat het schichtige dier zou schrikken en er vandoor zou gaan. Dat gebeurde natuurlijk toch en ik vervolgde mijn tocht, een korte maar prachtige ervaring rijker.

Jacht

Zeker na zo'n moment is het moeilijk voor te stellen dat jagers deze prachtige dieren afschieten, dat boeren ze houden voor hun vlees of zelfs om ze in de natuur los te laten als doelwit voor de jacht.

Kerstmenu

Toch staat hert ook dit jaar weer op menig kerstmenu. De goedkope supers bieden het nu al aan en een nationaal bekende restaurantketen die de toekan als symbool heeft, maar deze niet serveert, presenteert dit jaar verschillende kerstmenu's met hert. De vraag is dan ook, waar komt al dat hertenvlees vandaan, en hoe was het leven van de dieren?

Mythe

Het is een mythe dat hert op je bord altijd in het wild leefde en door jagers geschoten werd, al is dat zeker mogelijk. In Nederland houden een klein aantal boeren herten. Voor hen is het een bijverdienste. Ze hebben niet veel herten en de houderij is kleinschalig. Een rapport van de Wageningse universiteit (die de problemen in de konijnen- eenden- en kalkoenhouderij haarfijn aan de kaak stelt) meldt weinig specifieke welzijnsproblemen in de kleine Nederlandse hertenhouderij. In de zomer staan alle herten in de wei, maar in de winter staan ze binnen. Slechts 50% van de dieren heeft dan de mogelijkheid naar buiten te gaan. Als ze naar buiten kunnen doen ze dat overigens graag. Het gewei van de herten wordt meestal afgezaagd (onder verdoving) en hoewel het slachthuis doorgaans niet ver is vraagt het transport van de schrikachtige dieren veel aandacht.

Geen wettelijke regels

Ook in Europa is de hertenhouderij een relatief kleine en jonge sector. Daarom zijn er geen speciale welzijnsregels of keurmerken voor hert. Ook als het hert als 'wild' wordt verkocht, is het maar de vraag of het dier werkelijk vrij leefde. 'Wild' is namelijk geen wettelijk erkende term en mag ook gebruikt worden voor dieren die op een boerderij gehouden werden. Als je hert wil eten met kerst zul je de leverancier dus op zijn woord moeten geloven als je vraagt naar de herkomst van het dier. Maar één vraag is natuurlijk nóg belangrijker: wil je vlees eten van een dier dat voor jouw feestmenu geschoten of gefokt werd?

Foto Geert Laugs - CIWF Nederland

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).