Zoekpictogram

Nieuw rapport: financiering einde aan kooien

News Section Icon Gepubliceerd op 6-4-2022

Kippen Buiten Aan Het Scharrelen

Nu Europa zich heeft uitgesproken voor een einde aan het gebruik van kooien in de veehouderij wordt onderzocht hoe de overstap in de praktijk moet plaatsvinden. Een nieuw rapport van een onafhankelijk instituut op het gebied van Europees milieubeleid (Institute for European Environmental Policy – IEEP) laat zien hoe de transitie gefinancierd kan worden.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

Dit rapport geeft een duidelijk signaal aan de EU, haar lidstaten en de veehouders. Zowel financiële bronnen van de EU als die van de lidstaten zijn beschikbaar om ervoor te zorgen dat de overstap naar een veehouderij zonder kooien snel, goed en soepel verloopt. Zo’n overstap betekent een grote verbetering van het leven van miljoenen dieren én een belangrijke stap naar een duurzaam voedselsysteem. 

Financiële steun beschikbaar

Moedervarken met biggetjes aan het drinken buiten

Het rapport laat zien dat er verschillende financiële bronnen zijn die veehouders kunnen ondersteunen bij de veranderingen, onder andere binnen het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Ook toont ze andere financieringsmogelijkheden, zoals onder andere via het NextGenerationEU (NGEU) project en de EU Promotion Policy, die Europese landbouw- en voedselproducten promoot. Ook laat het zien dat etikettering, innovatie en onderzoek een belangrijke rol kunnen spelen.

Ook individuele lidstaten kunnen veel doen om ervoor te zorgen dat de overstap naar een veehouderij zonder kooien goed en snel verloopt. Zo kunnen ze er onder andere voor zorgen dat de vraag naar producten zonder kooien stijgt en er een groter bewustzijn is bij consumenten.

Het rapport bevat specifieke casestudies en goede voorbeelden uit lidstaten, zoals Duitsland en Griekenland, waar bedrijven directe financiële steun ontvangen voor meer dierenwelzijn.

"Er zijn meerdere opties om veehouders te helpen bij de overgang, verschillende binnen het GLB. De EU instellingen moeten lidstaten duidelijk de voordelen van een vroegtijdige planning en aanpak van de overgang laten zien en zo helpen de verandering in gang te zetten", concludeert David Baldock, een van de auteurs van het rapport.

Stop de kooien

Stop De Kooien Viering Brussel 2 L
Viering van het succesvolle Europese burgerinitiatief in Brussel.

Vorig jaar beloofde de Europese Commissie het gebruik van alle kooien in de veehouderij te beëindigen. Dit deed ze in reactie op het succesvolle Europese burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age*, dat door 1,4 miljoen Europeanen, waaronder ruim 150.000 Nederlanders, ondertekend is.

De Commissie streeft naar een geleidelijke afschaffing vanaf 2027. Dit betekent een beter leven voor meer dan 300 miljoen dieren. Kippen, moedervarkens, konijnen, kalfjes, kwartels, eenden en ganzen mogen straks niet meer worden opgesloten achter tralies maar moeten meer ruimte krijgen voor hun natuurlijke gedrag.

* Initiatiefnemer van het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age is Compassion in World Farming. Ruim 170 organisaties in heel Europa steunen het initiatief. In Nederland wordt het burgerinitiatief ondersteund door Bont voor Dieren, CAS International, Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VIER VOETERS, Wakker Dier en World Animal Protection.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).