Zoekpictogram

Rapport: Volgende pandemie uit de vee-industrie?

News Section Icon Gepubliceerd op 12-5-2020

Rapport

De volgende pandemie kan uit de vee-industrie komen, waarschuwen wetenschappers. De huidige vee-industrie, waar duizenden dieren op elkaar gepropt zitten onder onhygiënische omstandigheden, vormt een groot risico voor de gezondheid van dieren én van mensen.

Cover van het rapport

Deze week publiceerden we ons nieuwe rapport (Engelstalig) ‘Is the next pandemic on our plate?' over de gevaren van de huidige vee-industrie en over de noodzaak om over te stappen naar een geheel nieuw en gezond voedselsysteem.  Als we de gezondheid van mensen, dieren en de aarde willen beschermen, moeten we kiezen voor een gezonde toekomst zonder vee-industrie.

De belangrijkste punten uit het rapport op een rij:

  • Vee-industrie vormt een risico voor de verspreiding van besmettelijke ziektes die van dier op mens overgaan (zoönoses), doordat veel dieren onder slechte, onhygiënische omstandigheden dicht op elkaar gepakt zitten. Ook zorgt de massale ontbossing om veevoer te verbouwen voor ecologische ontwrichting en vergroot deze het contact tussen mensen en wilde dieren.
  • 70% van de antibiotica in de wereld worden gebruikt voor dieren in de veehouderij. Dit werkt resistentie in bacteriën in de hand, waardoor antibiotica niet meer werken en mensen kunnen overlijden aan ziektes die voorheen met antibiotica bestreden konden worden.
  • Dieren zijn geen machines of producten, maar in de vee-industrie worden ze wel zo behandeld. Wij hebben de ethische plicht om beter met hen om te gaan en hen een goed leven te geven met voldoende ruimte voor natuurlijk gedrag. Hun gezondheid moet centraal staan.
  • Een gezond voedselsysteem put de aarde niet uit, maar werkt met natuurlijke kringlopen. Dieren kunnen een rol spelen in dit systeem, maar enkel op een veel kleinere schaal dan in de huidige situatie. Hun welzijn en gezondheid moeten centraal staan en ze moeten voer krijgen dat niet voor menselijke consumptie geschikt is.
  • Sterke vermindering van de consumptie van dierlijke producten is noodzakelijk om op een duurzame manier de wereldbevolking te voeden en om klimaatverandering tegen te gaan.
Varkens in stal

Petitie voor een gezonde toekomst

Wij zijn een internationale petitie gestart waarbij we de belangrijkste organisaties, waaronder de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldbank oproepen om te kiezen voor een gezonde toekomst en voor een einde aan de vee-industrie.

Jij kunt de oproep ondersteunen door hier de petitie te ondertekenen.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).