Zoekpictogram

Protest in Den Haag met levensgroot koeienstandbeeld

News Section Icon Gepubliceerd op 12-10-2015

Koe_tour_DenHaag

Na Londen en Parijs arriveert ons levensgrote koeienstandbeeld morgen in Den Haag. In 2 weken tijd reizen we met de koe langs 7 grote Europese steden om aandacht te vragen voor de ruim 3 miljoen Europese dieren die jaarlijks op transport gaan naar landen buiten Europa. Deze verre veetransporten gaan gepaard met veel dierenleed.

Evanna Lynch
Evanna Lynch

Politici en voorbijgangers kunnen in Den Haag een handtekening zetten op het standbeeld. De koe vormt zo een ‘3D-petitie’ waarin Brussel wordt opgeroepen een verbod in te stellen op het transport van Europees vee naar landen buiten Europa. Na haar Europese tour zal de koe uiteindelijk aankomen in Brussel waar ze zal worden overhandigd aan de Europese Commissie. Verschillende BN-ers, als actrice Miryanna van Reeden en schrijfsters Annemarie Postma en Roos Vonk tekenden de internationale petitie (die reeds ruim 65.000 handtekening heeft) al online. In Londen zette Harry Potter-actrice Evanna Lynch op 9 oktober de allereerste handtekening op de koe. De vorm van het koeienstandbeeld is geïnspireerd op taferelen die we in het Midden-Oosten heeft waargenomen.

BN-ers tegen verre veetransporten

Actrice Miryanna van Reeden over de campagne:

Dit dagenlange gesleep met dieren is vreselijk en bovenal onnodig. Dat zouden wij onze honden en katten nooit aan willen doen. Waarom doen we het dan wel met honderdduizenden kalfjes?

Ook schrijfster Annemarie Postma spreekt zich uit tegen de misstanden:

“Ik zeg NEE tegen lange afstand transporten omdat dit het meest eenzame, stressvolle, stadium is voor kwetsbare, levende wezens in de al zo compassieloze keten van gebeurtenissen tussen ‘boerderij’ en slachthuis.”

De redenen om dieren dagenlang op transport te stellen naar landen buiten de EU zijn economisch. Schrijfster Roos Vonk reageert:

Om een paar centen te besparen laten we deze dieren door een hel gaan. Hoogste tijd dat we een beschaafd volk worden.”

Extreem dierenleed

Vorige maand publiceerden we ons meest recente onderzoek naar de transport van Europese kalveren naar Israël en Gaza. De beelden onthulden o.a. gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van te zieke en zwakke dieren, fysiek geweld (o.a. stokslagen), afwezigheid van medische zorg en brute, onverdoofde slacht.

Europese regels buiten de EU

Nog onlangs bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dat de Europese regels voor het welzijn van dieren tijdens transport ook buiten de EU van kracht zijn. Uit ons onderzoek blijkt echter dat deze regels op grote schaal worden overtreden en dat daartegen geen vervolging wordt ingesteld. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“De slechte handhaving van de EU regels is ronduit teleurstellend. Wij gaan door met campagne voeren tot er een einde komt aan verre veetransporten en alle landen humane slachtmethodes hanteren.”

Europese tour

Na Londen, Parijs en Den Haag reist het koeienstandbeeld nog door naar Berlijn (14 oktober), Warschau (15 oktober), Praag (18 en 19 oktober), Rome (23 oktober) om uiteindelijk in november in Brussel te worden overhandigd aan de Europese Commissie. 

TourCIWF_verreveetransporten
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).