Zoekpictogram

Extreem lijden Europees vee over de grens

News Section Icon Gepubliceerd op 24-9-2015

De jongste slachtoffers van verre veetransporten

Vanuit Europa worden duizenden piepjonge kalfjes getransporteerd naar Israël en Gaza. De transporten vanuit Litouwen, Roemenië en Hongarije zijn soms wel 4000 kilometer lang en gaan over land en zee. Tijdens de reizen lijden de dieren vreselijk en eenmaal aangekomen in Israël of oorlogsgebied Gaza worden ze vaak op brute wijze onverdoofd geslacht. Dit blijkt uit nieuwe beelden die wij vandaag publiceren. De beelden onthullen o.a. gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van te zieke en zwakke dieren, fysiek geweld (o.a. stokslagen), afwezigheid van medische zorg en brute, onverdoofde slacht.

Uit het onderzoek blijkt dat de Europese regels voor het welzijn van dieren tijdens transport op grote schaal worden overtreden en dat daartegen geen vervolging wordt ingesteld. Nog onlangs bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg echter dat deze regels ook buiten de EU van kracht zijn. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “De slechte handhaving van de EU regels is ronduit teleurstellend. Wij gaan door met campagne voeren tot er een einde komt aan verre veetransporten en alle landen humane slachtmethodes hanteren.”

Bekijk de film, ingesproken door Downtown Abbey acteur Peter Egan.

De kalfjes die op transport worden gesteld, zijn soms slechts enkele weken oud, en sommige te zwak om te worden vervoerd. De onderzoekers constateerden dat vele onderweg sterven door uitputting, gebrek aan water en voer en door ziekte. Tijdens de reis is er geen medische zorg; de kalveren lijken te weinig waarde te hebben om medische zorg 'rendabel' te maken. Met name op zee is het lijden groot. Er bestaan geen officiële cijfers, maar eerder dit jaar werden er 32 dode dieren in een schip ontdekt. Regelmatig spoelen er dode dieren aan op de stranden van Israël, daar het overboord gooien van gestorven dieren gangbaar is. 

Na deze lijdensweg  worden de dieren veelal vervoerd naar slachthuizen in Israel en Gaza waar ze onverdoofd worden geslacht door middel van messteken: methodes die in de EU verboden zijn. Een CIWF onderzoeker: “Terwijl ik kijk naar de kalfjes die worden uitgeladen na 5 dagen op zee, kan ik alleen maar denken aan het vreselijke einde dat ze nog te wachten staat: de brute behandeling en slacht in een slachthuis in Israel of Gaza.”

Iedereen die zich uit wil spreken tegen deze wrede praktijken kan de petitie tekenen voor een Europees verbod op verre veetransporten.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).