Zoekpictogram

Doorbraak voor dieren op verre transporten

News Section Icon Gepubliceerd op 29-4-2015

Diertransporten_buiten_EU

Diertransporten vanuit Europa moeten ook buiten de EU aan de Europese dierenwelzijnsregels voldoen, zoals verplichte pauzes voor drinken en eten. Dat zegt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. De bescherming houdt niet op bij de EU grenzen, zoals eerder het geval was.

Voorzichtig juichen

De uitspraak van het Hof is een doorbraak voor de dieren, maar toch juichen wij nog slechts voorzichtig. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Aan de vreselijke omstandigheden waar Europees vee nu in terecht komt in landen zoals o.a. Libië, Egypte en Turkije, moet met deze uitspraak een einde komen. Wij willen nu zien dat de EU daadwerkelijk ook alles in het werk stelt om deze regels te handhaven. Te vaak worden de EU welzijnsregels voor diertransporten slecht nageleefd en zijn de dieren de dupe.”

Rust, eten en drinken

De EU regels stellen dat runderen en schapen maximaal 29 uur mogen worden vervoerd, waarna ze moeten worden uitgeladen en een pauze van 24 uur krijgen om te rusten, te eten en te drinken. Transporteurs moeten nu een concrete planning van de reis overleggen, waarbij ze rekening houden met deze voorschriften, zowel in het deel van de reis in Europa, als daarbuiten. Als een dergelijke planning ontbreekt mag het routeplan niet worden goedgekeurd en mag het transport niet de weg op. Aanleiding voor de nieuwe regels is een Duitse zaak waarbij een transport naar Oezbekistan werd verboden, omdat de dieren 146 uur zonder pauze moesten rijden in landen buiten de EU.

Wij gaan door

Natuurlijk is deze uitspraak een stap in de goede richting, maar het is niet voldoende. Wij blijven streven naar een algeheel verbod op verre veetransporten. De nieuwe regels hebben bovendien geen betrekking op slacht. Kortgeleden nog maakten onze onderzoekers schokkende opnames van Europees vee dat op afschuwelijke wijze onverdoofd wordt geslacht in Gaza. Geert Laugs: “Wij zullen campagne blijven voeren tot de verre veetransporten de wereld uit zijn en alle landen humane slachtmethodes hanteren.”

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).