Zoekpictogram

EU dieren op transport naar gruwelijke slacht in Gaza

News Section Icon Gepubliceerd op 24-2-2015

Slacthuis Gaza

Duizenden Europese runderen worden jaarlijks naar Gaza vervoerd om daar op gruwelijke wijze te worden geslacht. Dat blijkt uit schokkende beelden die Compassion in World Farming (CIWF) in dit gevaarlijke oorlogsgebied maakte. 

De dieren worden bij volledig bewustzijn geslacht door middel van messteken in de nek. De beelden tonen dieren uit Hongarije en Roemenië. Onder andere is te zien hoe men de hand in een open wond van een stier steekt en er water in de wond en op de kop wordt gespoten, terwijl het dier nog leeft. De doodstrijd is minutenlang. Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland: “Het is onacceptabel dat EU dieren naar oorlogsgebied worden gestuurd om op deze afschuwelijke manier geslacht te worden. Het is in strijd met de Europese wet die stelt dat de EU lidstaten zorg moeten dragen voor dierenwelzijn.” Omdat de dieren buiten de EU niet door de Europese wet worden beschermd, roepen wij de Europese Commissie op een einde te maken aan de export van levend vee naar landen buiten de EU.

Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Dierenwelzijn en hygiëne

Vanuit Israël komen de dieren na dagenlang transport via de grensovergang Kerem Shalom Gaza binnen. In de slachthuizen waar de dieren terechtkomen is niet alleen het dierenwelzijn in het geding, maar ook de hygiëne van het vlees is in gevaar, omdat de vloeren besmeurd zijn met bloed en uitwerpselen.

Transporten vanuit de EU 

In de EU statistieken wordt geen melding gemaakt van de transporten naar Gaza. Maar volgens statistieken van de Israëlische overheid zijn er in de periode van januari-oktober 2014 in totaal 9.288 Hongaarse dieren, 14.817 Roemeense en 3.512 Litouwse dieren geslacht in Gaza. Ook is bekend dat Europese dieren naar Egypte, Libië en Syrië worden vervoerd om daar in soortgelijke vreselijke omstandigheden te worden geslacht. Eind vorig jaar voerden we campagne tegen slachthuis Karantina in Beiroet, waarna dit door de Libanese overheid gesloten werd. Nu richten we onze pijlen op de Europese Commissie: we vragen om een einde aan alle export van levende dieren naar landen buiten de EU.

Nederlandse dieren

Ook Nederlandse dieren gaan op transport naar landen buiten de EU. Begin deze maand stonden 250 – voornamelijk zwangere – geiten dagenlang in veewagens vast aan de grens met Turkije door administratieve nalatigheid. Zij zijn in totaal 130 uur onderweg geweest. Binnen de huidige Europese regels mogen geiten, schapen en runderen 29 uur (met één uur pauze) vervoerd worden. Na een rustperiode van 24 uur mogen de dieren vervolgens opnieuw op transport. Er is geen grens gesteld aan de afstand waarover dieren vervoerd mogen worden en ook niet aan de duur van de transporten. Wij pleiten voor een maximale duur van 8 uur voor alle transporten.

Doe mee 

Binnenkort komen we met een actie om een einde te maken aan deze wrede verre veetransporten. Schrijf je nu alvast in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang als eerste de actie in je inbox.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).