Zoekpictogram

Podcast: Alles voor de vis

News Section Icon Gepubliceerd op 3-6-2024

Sardienen in een school
Als je 1 kweekzalm eet, dan eet je eigenlijk 440 vissen...

In podcastdocumentaire ‘Alles voor de vis’ van NPO Radio 1 legt onze campagneleider vissenwelzijn Annemarie Brijder uit waarom viskweek allesbehalve duurzaam is. Het is geen oplossing voor overbevissing, zoals vaak beweerd wordt, maar leidt juist tot grote voedselverspilling en ernstig dierenleed.

Vanaf ongeveer 15.00 min hoor je Annemarie’s bijdrage.

Voedselverspilling en ernstig dierenleed.

Zalmen in een Schotse kwekerij.
Zalmen in een Schotse kwekerij.

"Kweekzalm is een van de slechtste keuzes die je kunt maken op je bord" vertelt Annemarie. Omdat zalmen vleeseters zijn, worden er heel veel vissen gevangen uit zee om gevoerd te worden aan zalmen in kwekerijen. "Een ongelooflijk inefficiënt systeem en een enorme verspilling van voedsel."

Daarnaast is het dierenleed in zalmkwekerijen heel ernstig. Met duizenden bij elkaar in een kooi kunnen deze van nature trekdieren enkel rondjes zwemmen. Er is veel ziekte en sterfte: in kwekerijen in Noorwegen alleen al gaan er jaarlijks 65 miljoen zalmen voortijdig dood. Er zijn geen regels om hun welzijn te beschermen. “Vissen zijn vogelvrij.”

Uit recent onderzoek blijkt dat er tussen de 1,1 en 2,2 biljoen vissen jaarlijks gevangen worden. Met alle dierenleed van dien. “Aan boord worden dieren op ijswater gelegd en sterven een langzame verstikkingsdood. Of ze worden bij vol bewustzijn opengesneden en van hun organen ontdaan. We doen dit elke dag met miljarden vissen.”

De helft van de gevangen vissen verdwijnt in vismeel en visolie, dat grotendeels gebruikt wordt als visvoer in kwekerijen. Dit leidt tot verlies van eiwitten en voedsel voor mensen die van deze vissen afhankelijk zijn, onder andere in West-Afrika, en brengt ecosystemen aan het wankelen.

Meer aandacht voor vissen

Een kabeljauw in het wild.
Een kabeljauw in het wild.

Om het systeem te veranderen zal er meer aandacht moeten komen voor vissen.

"Vissen zijn heel interessante, bijzondere dieren. Er zijn vissen die zichzelf kunnen herkennen in de spiegel. Dat is een teken van grote intelligentie. Er zijn zelfs verschillende vissoorten die samenwerken."

Grens aan de maakbaarheid van de natuur

Verder vertelt de podcast het bijzondere verhaal van de komst en ondergang van een van de grootste viskwekerijen in Europa, die ooit in Flevoland stond. Omdat in de jaren ’60 van de vorige eeuw de binnenwateren zo vervuild waren, werden hier vissen gekweekt om te worden uitgezet voor sportvisserij. Een bedenkelijke oplossing voor een probleem, die uiteindelijk niet werkte.

Ook is er aandacht voor het werk van een landschapsarchitect die voeten van windmolens in zee ontwierp, waarbij het zeeleven gestimuleerd zou worden. Ook hier bleken onvoorziene problemen op te duiken.

De verhalen illustreren mooi dat er een grens is aan de maakbaarheid van de natuur en dat het uitbuiten daarvan uiteindelijk tot grote problemen leidt.

‘Alles voor de vis’ is een 2DOC podcastdocumentaire van Geert van de Wetering en Bram Esser voor NTR op NPO Radio 1.

Meer weten?

Onder de titel Oog voor vis voeren wij nationaal en internationaal actie voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren. Wij pleiten voor veel betere leefomstandigheden voor de dieren in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht, invoering van specifieke welzijnsregels en een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen en andere waterdieren. Lees hier alles over onze campagne.

Meer weten over zalmen? Lees ’10 redenen om geen zalm te eten’ en bekijk de undercoverbeelden die wij maakten in Schotse zalmkwekerijen.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).