Zoekpictogram

Schrap vee-industrie uit groene EU wet

News Section Icon Gepubliceerd op 16-12-2020

Varkens in de vee-industrie

Vandaag roept een groep van 130 NGO’s, waaronder Compassion in World Farming en het Wereld Natuur Fonds, wetenschappers en denktanks de Europese Commissie in een brandbrief op de Europese taxonomiewet die bepaalt wat duurzaam is en wat niet aan te scherpen. Door deze wet zou het mogelijk worden subsidies te verkrijgen voor investeringen in industriële veehouderij, die echter juist schadelijk is voor milieu en klimaat.  We stellen 10 punten voor die noodzakelijk zijn om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Zo moet vee-industrie verwijderd worden uit het huidige voorstel.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Vee-industrie is allesbehalve duurzaam. Naast het massale dierenleed leidt ze tot vervuiling, uitstoot van broeikasgassen en tot ontbossing door de productie van sojavoer. Deze vernietigende industrie opnemen in de taxonomie is niet alleen rampzalig voor de dieren, maar zou de overstap naar meer plantaardig voedsel, die noodzakelijk is om de klimaatdoelen te halen, sterk vertragen.”

De groene EU taxonomiewet maakt deel uit van de Europese Green Deal en schrijft voor welke activiteiten als ‘duurzaam’ beschouwd mogen worden. Het stempel ‘duurzaam’ maakt de weg vrij voor grote investeringen. Naast de oproep met betrekking tot industriële veehouderij doen de samenwerkende organisaties ook dringende adviezen over onder andere biobrandstof, scheepsverkeer en bosmanagement. De organisaties stellen dat de Europese Commissie in haar draftversie van het voorstel weinig aandacht heeft gehad voor de wetenschappelijke adviezen die de Technische expert adviesgroep (TEG) in haar rapport hierover eerder publiceerde. Adviezen worden afgezwakt en soms zelfs genegeerd.

 

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).