Zoekpictogram

12.000 supporters zeggen: geen andere dieren voor nertsen

News Section Icon Gepubliceerd op 30-11-2020

Konijn in kooi

De sluiting van de nertsenhouderijen mag niet leiden tot de komst van andere vormen van industriële veehouderij. Dat is onze dringende oproep aan de Tweede Kamer vandaag. In slechts enkele dagen steunden meer dan 12.000 mensen onze oproep en tekenden de petitie.

Vanavond vergadert de landbouwcommissie over de inhoud van de compensatieregeling voor nertsenhouders. Wij roepen de betrokken Kamerleden per brief op zich ervoor in te zetten dat de grond, stallen en stikstofruimte van de nertsenhouderijen niet gebruikt mogen worden voor andere vormen van industriële veehouderij. Zoals de compensatieregeling nu gepresenteerd is, zou het geld gebruikt kunnen worden voor nieuwe vee-industrie.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het is goed nieuws dat de nertsenhouderijen snel moeten sluiten, maar we moeten het ene dierenleed niet inruilen voor het andere. Het mag niet zo zijn dat er op die plekken nu bijvoorbeeld konijnen in kooitjes gehouden worden of dat de vrijkomende stikstofruimte gebruikt wordt om ergens anders een intensief kippenbedrijf mogelijk te maken. Er zijn al te veel dieren in Nederland: een grote last voor het milieu, de natuur en de gezondheid. We moeten de veestapel juist drastisch inkrimpen.” 

De regering wil meer dan 100 miljoen euro uittrekken voor de nertsenhouders als compensatie voor de vervroegde bedrijfssluiting. In andere stoppersregelingen wordt wél de voorwaarde opgenomen dat op de plaats van het bedrijf het bestemmingsplan veranderd wordt en er geen veehouderij meer mag komen. CIWF en haar supporters vinden dat dit ook in de regelingen voor nertsenhouders moet worden opgenomen.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).