Zoekpictogram

Groot succes! 1,5 miljoen Europeanen tegen kooien

News Section Icon Gepubliceerd op 12-9-2019

Meer dan 1,5 miljoen Europeanen hebben het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ voor een verbod op kooien in de veehouderij ondertekend. Hiermee sluit het burgerinitiatief vandaag met een overweldigend succes. We willen alle ondertekenaars en alle vrijwilligers die zo fantastisch meehielpen heel hartelijk bedanken!

ECI Dankjewel

We hadden een jaar de tijd om een miljoen handtekeningen te verzamelen voor een succesvol initiatief, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen. Ruim 160.000 Nederlanders zetten hun handtekening; nooit eerder werd een Europees burgerinitiatief door zoveel Nederlanders gesteund.1

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland en Nederlands lid van het organisatiecomité: “Dit is een historisch moment. De Europese burgers hebben gesproken en het is duidelijk: Europa wil een diervriendelijkere veehouderij. Het opsluiten van dieren in krappe kooien voor de productie van goedkoop vlees en eieren is gewoonweg onacceptabel. Dieren verdienen een goed leven en de ruimte om zichzelf te zijn. Het is nu aan de Europese politici om naar de burgers te luisteren en actie te ondernemen.”

Grootste dierenwelzijnscampagne

Stop de kooien is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit; meer dan 150 organisaties uit heel Europa doen mee. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF). Het burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed.

De oproep is breed gesteund: in 18 Europese landen werd de drempel voor het vereiste aantal handtekeningen overschreden.2 In Nederland wordt het burgerinitiatief naast CIWF ondersteund door Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, Foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.

Meer weten? Lees hier meer over de dieren en onze campagne tegen kooien.

 

1 Het grootste aantal Nederlandse handtekeningen onder een Europees burgerinitiatief tot nu toe was 39.754 tegen het gebruik van glyfosaat http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/successful/details/2017/000002/nl?lg=nl

2 Voor een geslaagd Europees burgerinitiatief moet in ten minste 7 lidstaten de drempel bereikt zijn. Het aantal benodigde handtekeningen per land wordt berekend op het aantal Europarlementariërs dat een lidstaat heeft. https://www.europa-nu.nl/id/vizpel2l69xr/europees_burgerinitiatief_ebi

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).