Zoekpictogram

Geen embryofabriek voor superkoeien in Wichmond

News Section Icon Gepubliceerd op 11-1-2018

Geweldig nieuws: de plannen voor de komst van de embryofabriek in het Gelderse Wichmond zijn definitief van de baan! Internetmiljonair Kees Koolen (mede-oprichter van Booking.com) wilde een megastal bouwen waarin koeien continu zwanger gemaakt worden en de embryo’s vervolgens worden uitgespoeld en opgestuurd naar zijn gigakoeienbedrijf in Brazilië. Het gaat om embryo’s van doorgefokte ‘superkoeien’ die veelal lijden doordat ze veel te veel melk geven.

Samen met onze supporters kwamen we eerder in actie tegen deze absurde plannen. Ruim 9900 mensen stuurden protestmails en onze artikelen kwamen in landelijke media. Koolens plannen liepen steeds verder vertraging op. Dankzij het grote verzet van meerdere organisaties en van de omwonenden heeft Koolen nu besloten de boerderij te verkopen. Dat is een fantastisch succes, maar Koolen geeft nog niet op. Natuurlijk blijven we hem volgen en zullen we er alles aan doen om te voorkomen dat de embryofabriek niet op een andere plek gebouwd wordt.

wichmond-email.jpg

Embryofabriek voor superkoeien

De miljonair had plannen om in Wichmond een megastal van 1500 koeien te bouwen. Het doel was niet melkproductie, maar het fokken van embryo's die getransplanteerd worden in koeien op de gigafarm die hij in Brazilië wil bouwen. Het transplanteren van embryo's van melkkoeien is een relatief jonge methode om sneller dan langs de natuurlijke weg het koeien te fokken met een hogere melkproductie.

embryofabriek_moet_er_niet_komen.jpg

Dit gaat als volgt. Speciaal geselecteerde, hoogproductieve koeien krijgen hormonen toegediend om een hoge vruchtbaarheid te stimuleren. Ze worden kunstmatig bevrucht en onder plaatselijke verdoving worden - soms wel 20 – prille embryo's uit de baarmoeder gespoeld om daarna te worden ingevroren, vervoerd en te worden getransplanteerd in een draagmoeder.

Nakomelingen

De vrouwelijke kalfjes die uit de draagmoeders worden geboren, groeien uit tot hoogproductieve ‘superkoeien’ die extreem veel melk geven. Volgens het wetenschappelijk panel van EFSA, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, is het selectief fokken voor een hoge melkgift de belangrijkste oorzaak van gezondheidsproblemen. De wetenschappers melden een verhoogde kans op kreupelheid, op uierontsteking, op onvruchtbaarheid en op stofwisselingsstoornissen. Velen kennen het beeld van de graatmagere koeien met overvolle uiers die nauwelijks normaal kunnen lopen.

Duurzame toekomst

Bedrijven als de megastal van Koolen zorgen voor een verdere intensivering van de veehouderij. Dit is niet de toekomst die wij wensen. Wij zijn blij dat de plannen in Wichmond van de baan zijn, maar zullen hem blijven volgen en er alles aan doen om te voorkomen dat hij ze op een andere plek uitvoert. Samen met onze supporters gaan wij door met onze strijd voor een duurzame, gezonde en diervriendelijkere veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).