Zoekpictogram

Kamerdebat, help de geiten nu

News Section Icon Gepubliceerd op 12-9-2017

geitencarroussel.jpg

Morgenavond (woensdag 13 september) vergadert de Tweede Kamer over de geitenhouderij. Dat is de hoogste tijd want de problemen in de geitenhouderij zijn groot. Daarom organiseren wij kort voor het debat een twitteractie waarmee we vooral aan de formerende partijen vragen de geiten niet in de steek te laten.

De situatie in en rond de geitenhouderij is ernstig. De provincies Brabant en Gelderland hebben nieuwbouw en uitbreiding van geitenstallen al tijdelijk verboden vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. Er blijkt namelijk een verband te zijn tussen geitenstallen en longontsteking bij omwonenden.

Ondertussen schakelen steeds meer boeren over op geiten, terwijl er geen regels zijn voor de mest, de melkproductie of het welzijn van de dieren. Er zijn dan ook veel welzijnsproblemen in de geitenhouderij. De dieren staan meestal binnen, terwijl weidegang ook voor hen belangrijk is. Jonge bokjes worden, net als stierkalfjes, al heel snel bij de moeder weggehaald. Begin dit jaar deed Eyes on Animals een onaangekondigde inspectie bij een Nederlandse bokjesmesterij en filmde vele zieke en dode dieren. De NVWA kwam hierna in actie en constateerde 'schrijnende' toestanden bij andere mesterijen.

Daarom dringen we er bij de Tweede Kamer en de formerende partijen VVD, CDA, D66 en CU op aan snel strenge welzijnsregels voor de geitenhouderij uit te vaardigen en een landelijke stop op de geitenhouderij in te stellen, zolang dergelijke regels er nog niet zijn.

Wil je meer weten over de problemen in en rond de geitenhouderij, lees dan ons opinie-artikel dat vandaag in ‘Trouw’ staat.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).