Zoekpictogram

Dierenleed bij verre veetransporten in de bioscoop

News Section Icon Gepubliceerd op 7-9-2017

Vanaf vandaag draait onze indringende bioscoopspot tegen verre veetransporten in de 22 grootste filmhuizen van Nederland, waaronder Tuschinski in Amsterdam, Kinepolis in Rotterdam en Pathé Buitenhof in Den Haag. De spot toont de dieronvriendelijke omstandigheden waarop duizenden Europese dieren dagelijks op transport worden gesteld naar verre bestemmingen. De bioscoopcampagne is geheel gefinancierd door onze supporters via een crowdfundingactie. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het dagenlange gesleep met dieren leidt tot massaal dierenleed. Steeds meer mensen komen hier tegen in opstand. Deze gruwelijke handel is totaal onnodig en moet verboden worden.” Actrice Miryanna van Reeden sprak geheel belangeloos de spot in. De bioscoopcampagne maakt deel uit van de activiteiten rond de tweede Internationale actiedag tegen verre veetransporten op 13 september, een initiatief van CIWF. Wij voeren internationaal campagne voor een maximum transportduur van 8 uur, strengere controles en een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU.

Bekijk de spot:


De spot is te zien bij alle films (behalve kinderfilms) van 7 t/m 13 september in de 22 grootste filmhuizen van Nederland. Bekijk hier de lijst van bioscopen.

Internationale actiedag tegen verre veetransporten

Op de Internationale actiedag tegen verre veetransporten op 13 september organiseren dierenbeschermingsorganisaties en individuen overal ter wereld, van Australië tot Sierra Leone en van Zuid-Korea tot aan Canada, demonstraties, presentaties en social media acties om te protesteren tegen het dierenleed tijdens verre veetransporten. CIWF is initiatiefnemer van deze wereldwijde protestdag. Meer informatie op stoplivetransport.org

Dierenleed

still-transport2.jpg

Jaarlijks gaan bijna 4 miljoen Europese dieren op transport naar landen buiten de EU. Ook Nederland exporteerde in de afgelopen 5 jaar ruim 40.000 runderen naar onder andere Jordanië, Rusland en Marokko (1). Veel voorkomende dierenwelzijnsproblemen zijn onder andere gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van zieke, zwakke of zwangere dieren en afwezigheid van medische zorg. Eerder presenteerden wij een schokkend onderzoek naar de misstanden bij transporten van Europese dieren naar Israël en Gaza (2). De beelden onthulden bovendien fysiek geweld (o.a. stokslagen) en brute onverdoofde slacht op de plaats van bestemming. 

Internationale campagne tegen verre veetransporten

still-transport.jpg

CIWF voert al jaren campagne tegen verre veetransporten. Dit heeft onder andere geleid tot het stopzetten van EU-subsidies voor de export van runderen naar het Midden-Oosten en tot verbeteringen in de Europese regels voor veetransporten. Wij pleiten voor een maximumduur van 8 uur voor alle veetransporten en een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU, waar het welzijn van dieren tijdens transport niet te garanderen is.

miryannavanreeden-email.jpg

Miryanna van Reeden
Actrice Miryanna van Reeden sprak de bioscoopspot in. Miryanna: “Heel veel mensen hebben geen idee van de trieste ellende waarin dieren verkeren op verre veetransporten. De beelden zijn niet aangenaam, maar ze schudden wakker en dragen bij aan meer bewustzijn.”


Wil je meer weten over de internationale actiedag tegen verre veetransporten? Kijk dan op de speciale actiesite: stoplivetransport.org

1 Statistieken van FAO en EUROSTAT
2 http://www.ciwf.nl/nieuws/2015/09/extreem-lijden-europees-vee-over-de-grens
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).