Zoekpictogram

Moederdagprotest tegen kraamkooien

News Section Icon Gepubliceerd op 10-5-2017

Moeders voor moedervarkens

(Update 16 mei)

Ruim 4000 moeders hebben de belofte afgelegd om vanaf Moederdag geen varkensvlees (meer) te eten uit de vee-industrie. Dit deden ze uit protest tegen het gebruik van kraamkooien voor moedervarkens. De deelnemende moeders droegen die dag allemaal een roze armband uit mededogen met de moedervarkens in de vee-industrie, en riepen via een petitie de regering op de dieronvriendelijke kraamkooien te verbieden.

Moedervarkens, die worden gehouden om zoveel mogelijk biggen te krijgen, staan een deel van hun leven vastgeklemd in stalen kraamkooien, waarin ze zich niet eens kunnen omdraaien. Het gebruik van deze kooien leidt tot stress en frustratie en wordt beschouwd als een van de grootste welzijnsproblemen in de varkenshouderij. 1 

Mariët, moeder van 3 kinderen: “Als moeder wil je het beste voor je kind; dat geldt net zo goed voor moedervarkens. In de vreselijke kraamkooien kunnen de moeders zich amper bewegen en niet de zorg geven die ze zouden willen.”

Ook Anita Witzier is Moeder voor Moedervarkens
Ook Anita Witzier is Moeder voor Moedervarkens

Aan de actie werd niet alleen door moeders meegedaan.  In totaal legden bijna 6000 mensen de belofte af.

Kraamkooien

Een moedervarken, ofwel fokzeug, wordt kort voor de bevalling opgesloten in een krappe kraamkooi. Hierin staat ze ongeveer vier weken vast, totdat de biggen worden weggehaald. De kooi belet het moedervarken haar biggen de moederzorg te geven die zij van nature zou willen. Dit leidt tot stress en frustratie. Vaak vertonen de dieren gestoord gedrag, zoals stangbijten en vacuümkauwen. In o.a. Zweden en Zwitserland is het gebruik van kraamkooien bij wet verboden.

In Nederland zijn deze kooien verboden bij de biologische varkenshouderij en bij varkensvlees met twee sterren van het Beter Leven keurmerk. De moedervarkens hebben veel meer ruimte, hebben stro en kunnen vanaf enkele dagen na de bevalling vrij door het kraamhok bewegen. Deelnemers aan de actie kunnen daarom wel biologisch varkensvlees en vlees met twee sterren van het Beter Leven keurmerk eten.

Helaas niet de realiteit voor veruit de meeste moedervarkens in ons land. Maar zo kan het dus ook! Dit gun je elk moedervarken... Deze beelden zijn gemaakt op een biologisch varkensbedrijf in Engeland.

Voetnoten

1: Leenstra, F. et al. (2011): Ongerief bij rundvee,varkens, pluimvee, nertsen en paarden: eerste herhaling. Wageningen UR Livestock Research Rapport 456

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).