Zoekpictogram

Schokkend onderzoek toont mishandeling Europese dieren tijdens export naar landen buiten EU

News Section Icon Gepubliceerd op 6-3-2017

Runderen geheel besmeurd met uitwerpselen komen aan in Turkije
Runderen geheel besmeurd met uitwerpselen komen aan in Turkije

Vandaag presenteert een samenwerking van internationale dierenbeschermingsorganisaties tijdens de vergadering van de EU Landbouwraad in Brussel een nieuw schokkend onderzoek naar het dierenwelzijn tijdens verre veetransporten naar landen buiten de EU. Het onderzoek, waarvoor gedurende 8 maanden undercoverbeelden zijn gemaakt van het transport en de slacht van Europese dieren naar het Midden-Oosten, Turkije en Noord-Afrika, toont de stelselmatige overtredingen van de EU regelgeving voor dierenwelzijn. De beelden tonen o.a. hoe Europese stieren aan één poot worden opgehangen alvorens onverdoofd te worden geslacht in Turkije, het routinematig gebruik van elektrische prikstokken op Europese koeien, en uitgeputte en volledig in uitwerpselen besmeurde dieren op transport naar Turkije. Vijf internationale dierenbeschermingsorganisaties waaronder Compassion in World Farming luiden de noodklok en eisen een maximale transportduur van 8 uur, strengere controles tijdens transporten zowel op de weg als over zee, en betere bescherming van Europese dieren ook buiten de EU.

Elk jaar worden ruim 2 miljoen Europese runderen en schapen naar landen buiten de EU vervoerd. Volgens het gerechtshof van de EU gelden de EU regels voor dieren op transport ook in landen buiten de EU. Het onderzoek toont aan dat Europa deze regels niet handhaaft. Dieren worden op grote schaal onder vreselijke omstandigheden vervoerd en geslacht. Het onderzoek, uitgevoerd in de periode juni 2016 tot februari 2017, toont de mishandeling van dieren uit Frankrijk, België, Spanje, Portugal, Ierland, Roemenië, Hongarije, Tsjechië en Litouwen die vervoerd worden naar landen buiten de EU, zoals Turkije, Israël, Palestina, Libanon en Egypte.

Compilatie van beelden uit het undercoveronderzoekMisstanden die het onderzoek toont, zijn onder andere:

  • Europese stieren die op brute wijze met touwen worden vastgebonden voordat hun keel wordt doorgesneden in Turkije
  • Hongerige kalveren op transport die roepen om hun moeder
  • Lange lijdensweg van dieren in slachthuizen in Turkije, Palestina en Egypte
  • Wrede behandeling van schapen voor en tijdens de slacht in Jordanië en Palestina
  • Vreselijke kwellingen van dieren met elektrische prikstokken voordat ze opgehangen en geslacht worden in Libanon

De samenwerkende internationale dierenbeschermingsorganisaties, Eurogroup for Animals, Animals International, AFW-TSB, Eyes on Animals en CIWF, voeren al langere tijd campagne voor een einde aan deze vreselijke transporten onder de naam #StopTheTrucks. De internationale petitie is inmiddels ruim 700.000 keer ondertekend. Ook op deze site kun je de petitie tekenen. Wij hingen als onderdeel van deze campagne vorige week schokkende actieposters in bushokjes door heel Nederland.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).