Zoekpictogram

CIWF wil camera’s in slachthuizen na schandalen

News Section Icon Gepubliceerd op 4-8-2016

Varkens op transport naar slachthuis

Jarenlang heeft het Duitse slachthuis in Landshut, gerund door het Nederlandse bedrijf Vion, de wet en voorschriften met betrekking tot dierenwelzijn, hygiëne en arbeidsomstandigheden overtreden. Dit blijkt uit onderzoek van BR Research en de Süddeutsche Zeitung dat deze week gepubliceerd werd. Ze berichten onder andere over ernstige incidenten bij het slachten van varkens die onvoldoende verdoofd waren. In reactie hierop roepen wij staatssecretaris Martijn van Dam vandaag per brief op om zo snel mogelijk camera’s in de Nederlandse slachthuizen te installeren. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Na de reeks schandalen in Duitse en Franse slachthuizen - en temeer het nu een Nederlandse slachter betreft - willen we meer transparantie in Nederlandse slachthuizen. Dieren moeten zo goed mogelijk beschermd worden in de laatste, zo kwetsbare momenten van hun leven.” Frankrijk heeft recentelijk besloten cameratoezicht in slachthuizen te verplichten, naar aanleiding van een reeks schandalen die de afgelopen maanden in het nieuws kwamen.

Overtredingen

Naast de dierenwelzijnsovertredingen in het Landshutse slachthuis werden er ook ernstige hygiëneovertredingen gemeld. Zo werden er onder andere kakkerlakken en vuil, waaronder sigarettenpeuken, in de slachterij aangetroffen. Ook kwamen de arbeidsomstandigheden in opspraak: een werkdag van 11 uur was geen uitzondering voor veel medewerkers. Vion ontkent de misstanden niet. Vion heeft 4 slachterijen in Nederland en 17 in Duitsland.

Cameratoezicht

Wij pleiten al jaren bij de EU voor permanent cameratoezicht in slachthuizen. Bij enkele slachthuizen is er al cameratoezicht, zoals bij Compaxo in Zevenaar. Deze meldt een positieve impact van de camera’s; problemen worden eerder gesignaleerd en medewerkers gedragen zich fatsoenlijker onder cameratoezicht.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).