Zoekpictogram

7000 kaarsen voor slachtoffers verre veetransporten

News Section Icon Gepubliceerd op 31-8-2016

Wereldwijde actiedag: Dieren zijn geen vracht

CIWF NL - AANF Day 2016 - IJmuiden 8.jpg
7000 kaarsen vormden de woorden ‘Dieren zijn geen vracht’ op het strand van IJmuiden
CIWF NL - AANF Day 2016 - IJmuiden 3.jpg         

Maandagavond vormden 7000 kaarsen de woorden ‘Dieren zijn geen vracht’ op het strand van IJmuiden als een indringend protest tegen het dierenleed bij verre veetransporten. Compassion in World Farming had 29 augustus uitgeroepen tot internationale actiedag tegen verre veetransporten. Maandag was het namelijk precies 20 jaar geleden dat de grootste ramp bij een veetransport ooit plaatsvond: bijna 70.000 (67.488) schapen stierven bij een brand op een transportschip op weg van Australië naar Jordanië. De 7.000 kaarsjes staan symbool voor de slachtoffers van die ramp en van alle veetransporten. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Wij zijn deze dieren niet vergeten. Sterker nog, met dit evenement en met de internationale actiedag zorgen we ervoor dat de wereld deze dieren nooit zal vergeten. Wereldwijd roepen we regeringen op snel een einde te maken aan alle verre veetransporten.” 

Internationale actiedag tegen verre veetransporten

14125001_10153837385581485_4449122174456348105_o.jpg
Demonstratie bij het Britse parlement in Londen

Niet alleen in Nederland was er protest. Van Tanzania tot Argentinië en van Australië tot Canada, over de hele wereld kwamen dierenbeschermers in actie tegen het vreselijke dierenleed bij veetransporten. Onze collega’s in Londen organiseerden een grote demonstratie bij het Britse parlement, in Parijs was er een prachtig protest bij de Eiffeltoren, en onze Poolse collega’s trokken veel bekijks met hun ludieke actie in het centrum van Warschau. 

WP_20160829_001.jpg
Protest in Parijs

Dierenleed

CIWF voert al jaren campagne tegen verre veetransporten. Dit heeft onder andere geleid tot het stopzetten van EU-subsidies voor de export van runderen naar het Midden-Oosten en tot verbeteringen in de Europese regels voor veetransporten. Wij pleiten voor een maximumduur van 8 uur voor alle veetransporten. Vorig jaar presenteerden we schokkend onderzoek naar de misstanden bij transporten van Europese dieren naar Israël en Gaza (1). Deze beelden onthulden o.a. gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van te zieke en zwakke dieren, fysiek geweld (o.a. stokslagen), afwezigheid van medische zorg en brute onverdoofde slacht. In Nederland pleiten voor strengere controles op veetransporten en het stopzetten van lange transporten tijdens een hittegolf. De NVWA constateerde in 2015 bij controles nog honderden overtredingen bij veetransporten (2).


1. http://www.ciwf.nl/nieuws/2015/09/extreem-lijden-europees-vee-over-de-grens
2. http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2015/10/Honderden-misstanden-bij-veetransporten-2708136W/

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).