Zoekpictogram

McDonald’s geeft miljoenen kippen beter leven

News Section Icon Gepubliceerd op 15-9-2015

McDonald's geeft miljoenen kippen beter leven

Groot nieuws: McDonald’s gaat in de komende 10 jaar volledig stoppen met het gebruik van kooi-eieren in de Verenigde Staten en Canada. Dit is een enorme doorbraak met verstrekkende gevolgen, zowel voor de horeca als voor miljoenen legkippen.  

In Nederland en Engeland gebruikt McDonald’s al langer geen kooi-eieren meer. En onlangs kondigde het bedrijf in Nieuw-Zeeland en Australië aan volledig kooi-vrij te zijn in 2016 en 2017.

Het goede voorbeeld

In landen als de Verenigde Staten zijn er weinig wetten die landbouwdieren beschermen. Het is daarom aan de grote voedselbedrijven om welzijnsverbeteringen voor de dieren door te voeren.

McDonald’s gaf al eerder het goede voorbeeld. In 2012 kondigde het bedrijf in de Verenigde Staten aan in uiterlijk 2022 geen vlees meer te gebruiken van varkens die gehouden worden in zeugenkooien (krappe kooien waarin zwangere zeugen zich niet kunnen omdraaien). Na de aankondiging volgden tientallen bedrijven het voorbeeld van de multinational. 

De cijfers

  • McDonald’s koopt en verwerkt elk jaar 2 miljard eieren in de VS 
  • Iets meer dan 4% van alle eieren in de VS worden gekocht door McDonald’s
  • In Canada gebruikt McDonald’s elk jaar 120 miljoen eieren
  • Als gevolg van deze toezegging zullen jaarlijks meer dan 7,4 miljoen legkippen profiteren van de hogere welzijnseisen

Samenwerking

Compassion in World Farming werkt samen met McDonald’s. Dit jaar ontving McDonald’s Nederland een Good Egg Award van ons voor het gebruik van vrije uitloop eieren in al hun producten. Ook de McDonald’s in de VS en Canada komen nu in aanmerking voor een Good Egg Award.

"Deze stap betekent een verbetering van de leefomstandigheden voor miljoenen legkippen in de VS en Canada. Ik ben trots op de samenwerking met McDonald’s en dit laat zien wat we kunnen bereiken voor de dieren als we samenwerken.”

Leah Garces, directeur Compassion USA

Doe mee

Meer dan de helft van de bijna 500 miljoen legkippen in Europa leeft nog in kooien, de zogenaamde ‘verrijkte kooien.’ Doe mee en vraag Brussel om een verbod op alle kippenkooien!

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).