Zoekpictogram

Dijksma: stop verre transporten Nederlands vee

News Section Icon Gepubliceerd op 18-2-2015

Dijksma: stop verre transporten Nederlandse dieren

Met een landelijke e-mailactie roepen we vanaf vandaag staatssecretaris Dijksma op de transporten van Nederlands vee naar landen buiten de EU te stoppen. Aanleiding is het schrijnende incident met 250 Nederlandse - veelal zwangere - geiten die dagenlang in veewagens vast stonden aan de grens met Turkije, omdat er onduidelijkheid was over de reisdocumenten. Veetransporten naar landen buiten de EU leiden veelal tot onaanvaardbaar dierenleed, omdat de dieren buiten de EU niet meer door de EU-wetten beschermd worden en hen vaak een brute, onverdoofde slacht wacht. Wij voeren al jaren nationaal en internationaal actie voor betere regels en kortere afstanden.

Iedereen kan een e-mail sturen naar staatssecretaris Dijksma met de oproep er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de veetransporten naar landen buiten de EU zo snel mogelijk stoppen en –zolang dat nog niet het geval is- dat Nederlandse transporten tenminste aan alle voorschriften voldoen.

De 250 Nederlandse geiten die twee weken geleden vast stonden op de grens tussen Bulgarije en Turkije zijn in totaal 130 uur onderweg geweest van IJsselstein naar Gölbasi, in de buurt van Ankara. De dieren waren de dupe van administratieve nalatigheid. Er was veel onduidelijkheid over de documenten waarin het transport omschreven werd, aldus dierenbeschermingsorganisatie Eyes on Animals die ter plaatse was. De lange wachttijden, wisselende importeisen, extreme weersomstandigheden, afwezige uitlaadmogelijkheid en tekort aan water en voedsel zijn bekende problemen bij deze grenspost en leiden tot onaanvaardbare risico's voor het welzijn van de dieren.

De e-mailactie maakt deel uit van onze langlopende campagne voor betere nationale en Europese wetgeving omtrent veetransporten. Binnen de huidige Europese regels mogen geiten, schapen en runderen 29 uur (met één uur pauze) vervoerd worden. Na een rustperiode van 24 uur mogen de dieren vervolgens opnieuw op transport. Er is geen grens gesteld aan de afstand waarover dieren vervoerd mogen worden en ook niet aan de duur van de transporten. Wij pleiten voor een maximale duur van 8 uur voor alle transporten.

Doe ook mee: stuur nu een e-mail aan staatssecretaris Dijksma! 

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).