Zoekpictogram

Griekenland overtreedt legbatterijverbod

News Section Icon Gepubliceerd op 10-9-2014

Kale legbatterij
Kale legbatterij

Het Europese Hof van Justitie legt de Griekse regering een geldboete op wegens het niet naleven van het legbatterijverbod. Griekenland houdt nog steeds leghennen in de traditionele, kale legbatterijen terwijl deze kooien al ruim 1,5 jaar verboden zijn.    

In 1999 besloot de EU dat kale legbatterijen vanaf 1 januari 2012 verboden zijn. Sindsdien is de zogenaamde 'verrijkte' kooi de minimumnorm voor de huisvesting van legkippen. Hoewel deze kooien verre van ideaal zijn hebben ze tenminste enkele voorzieningen die van belang zijn voor het welzijn van de kip. 

Volgens de gegevens van Griekenland zelf leefden er in juni 2013 nog bijna 800.000 leghennen in de kale legbatterij. Dit zijn kooien waarin de kippen zich nauwelijks natuurlijk kunnen gedragen. Ze kunnen er bijvoorbeeld niet eens hun vleugels strekken en er zijn nog veel meer welzijnsproblemen.

Compassion in World Farming voerde jarenlang actie voor het Europese verbod van de legbatterij. Daarna voerden we met succes actie tegen de roep om uitstel van het verbod. We zijn dan ook blij met de uitspraak van het Europese Hof, maar we willen dat de rechtbank strengere sancties oplegt en dat Griekenland de Europese regels snel doorvoert.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).