Zoekpictogram

EU kloonverbod onvoldoende

News Section Icon Gepubliceerd op 19-12-2013

EU kloonverbod onvoldoende

De Europese Commissie wil het klonen van landbouwdieren in de EU verbieden. Dit blijkt uit een voorstel dat de Commissie deze week presenteerde. Volgens EU-commissaris Borg is het consumeren van producten van gekloonde dieren niet schadelijk voor mensen, maar zijn er grote bezwaren voor het welzijn van de dieren. Daarom wil de commissie niet alleen het klonen van landbouwdieren verbieden maar ook het verkopen van hun vlees, melk of eieren.

Onvoldoende

Compassion in World Farming (CIWF) vindt het voorstel van de commissie onvoldoende. Het verbiedt weliswaar het klonen, maar staat het fokken met gekloonde dieren en het verkopen van producten van hun nakomelingen gewoon toe. Als het voorstel door de lidstaten van de EU en het Europees Parlement wordt goedgekeurd zal het in de EU bijvoorbeeld wel toegestaan zijn om gekloonde dieren te importeren, met hen te fokken en het vlees in Europa te verkopen, zonder dat dit op het etiket vermeld staat.

Nog sneller groeien

Klonen is niet alleen schadelijk voor de gezondheid en het welzijn van de gekloonde dieren. De introductie van gekloonde dieren in de fokkerij versnelt ook het fokken voor een snelle groei. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de dure kloontechniek gebruikt zal worden om slachtvee voort te brengen. Eerder zal men succesvolle fokdieren willen klonen om zo nóg sneller dieren te kunnen fokken die snel groeien en veel produceren. Ook dat gaat vaak gepaard met ernstige gezondheidsklachten. Denk bijvoorbeeld aan mastitis, de uierontsteking die vaak voorkomt bij hoogproductieve melkkoeien.

Aanscherping nodig

CIWF zal daarom blijven pleiten voor een verdere aanscherping van de commissievoorstellen. Ook het op de markt brengen van producten van nakomelingen van gekloonde dieren moet verboden worden. Mocht dit toch worden toegestaan dan is in elk geval verplichte etikettering noodzakelijk, vindt CIWF.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).