Zoekpictogram

Wat heeft de politiek in petto voor dieren?

News Section Icon Gepubliceerd op 22-8-2012

Wat heeft de Nederlandse politiek in petto voor de koeien, de varkens en de kippen in ons land? Compassion in World Farming bekeek de verkiezingsprogramma's van de 10 partijen die nu in de Tweede Kamer zitten en die op 12 september dingen naar de gunst van de kiezer. Wie, zoals wij deden, letterlijke stellingnames zoekt, wordt teleurgesteld, maar toch geven de programma's een aardig beeld.

In vergelijking met de vorige Tweede Kamerverkiezingen, ruim twee jaar geleden, lijken de programma's kritischer van toon. Alleen de VVD uit geen kritiek op de vee-industrie. Het CDA, traditioneel de vertegenwoordiger van de boerenbelangen, heeft juist wat meer kritiek en pleit nu bijvoorbeeld voor een verbod van verre transporten van slachtdieren. De SP daarentegen heeft haar ferme taal van 2010 enigszins afgezwakt. Het beëindigen van de intensieve veehouderij wordt niet meer expliciet genoemd, maar de partij pleit wel nog voor vermindering van het aantal dieren en net zoals GL, CU, PvdD en PvdA voor een belasting op vlees.

Alleen de Partij voor de Dieren en GroenLinks zeggen duidelijk dat de intensieve veehouderij in Nederland moet worden beëindigd. Opmerkelijk is het standpunt van de PVV, die vindt dat de intensieve veehouderij haar langste tijd in ons land heeft gehad, maar vervolgens niet verder komt dan te hopen dat de consument er 'snel een eind aan zal maken'. Ook als het gaat om megastallen of een uitloop naar buiten geeft de partij van Wilders niet thuis. Het tegenovergestelde daarvan is de Partij voor de Dieren die juist een groot aantal gedetailleerde voorstellen doet om misstanden, zoals het stelselmatig verminken van dieren in de vee-industrie, te beëindigen.

Een kort overzicht van de belangrijkste standpunten, zoals die in de verkiezingsprogramma's te vinden zijn, vind je in de tabel bij dit artikel. Deze geeft een beeld van de visie en de plannen van de partijen en kan handig zijn om de kiezer te helpen bij het maken van zijn keuze. Die zal vaak óók afhangen van andere zaken, zoals de vraag hoe een partij daadwerkelijk stemt in de Kamer en of ze invloed uit kan oefenen in een nieuwe regering.

Dit zeggen de partijprogramma's over de vee-industrie:

Het overzicht laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is. Compassion in World Farming zet zich er daarom voor in dat alle politieke partijen, links of rechts, meer gaan doen voor de dieren: in woorden, maar vooral in daden!

Dierenkieswijzer

In dit artikel beperken we ons tot de standpunten over vee-industrie in de verkiezingsprogramma's. Er zijn echter meer onderwerpen die voor dieren van groot belang zijn, zoals bijvoorbeeld het verbod van de nertsenhouderij of het gebruik van dieren in circussen. Al die onderwerpen komen aan bod in de dierenkieswijzer.nl, die de Dierencoalitie, waarvan Compassion in World Farming ook lid is, gemaakt heeft. Je vindt de dierenkieswijzer hier: www.dierenkieswijzer.nl.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).