Zoekpictogram

Schokkend dierenleed bij EU-grens

News Section Icon Gepubliceerd op 22-7-2011

Compassion in World Farming heeft aan de Europese Commissie gevraagd de export van levend vee naar Turkije direct op te schorten, om dierenleed te voorkomen. We doen deze oproep na een inspectie aan de Bulgaars-Turkse grens eerder deze maand, die opnieuw ernstige overtredingen van de EU-regels voor veetransporten aan het licht bracht.

De inspectie werd uitgevoerd door drie organisaties: Eyes on Animals, Animal Welfare Foundation en Compassion in World Farming. We onderzochten in totaal 44 transporten met runderen en schapen. De dieren kwamen uit Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije, Griekenland en Letland. Sommige van hen hadden al een reis van 2200 kilometer achter de rug.

Let op: deze film bevat schokkende beelden. 

Aan de Bulgaars-Turkse grens moeten de dieren vaak uren, soms zelfs dagen, wachten voordat de wagens toestemming krijgen om door te rijden. De dieren wachten vaak in de brandende hitte in de wagens, zonder voldoende water en voedsel. Onze inspecteurs zagen onder meer uitgeputte dieren die in hun eigen uitwerpselen lagen en in de wagens maten ze temperaturen tot wel 48 graden Celsius. In één Bulgaarse wagen werd zelfs 58 graden gemeten! Dieren die de trucks uitmochten om gewogen te worden moesten zonder eten of drinken weer terug in de volle wagen, zelfs wanneer ze zelf niet meer konden lopen.

Het dierenleed dat veroorzaakt wordt door verre transporten in de brandende hitte wordt nog verergerd door de overtredingen van de EU-transportverordening die onze inspecteurs bij ongeveer 90% van de onderzochte transporten waarnamen: te weinig ruimte in de trucks, te weinig hoofdruimte of een gebrekkige watervoorziening, waardoor de dieren niet te drinken kregen.

Compassion in World Farming heeft de Europese Commissie dit jaar al twee maal eerder gevraagd maatregelen te nemen tegen het dierenleed bij de Bulgaars-Turkse grens. Het is dan ook schokkend te constateren dat er aan de grens nog niets veranderd is. we vragen de Commissie daarom de export van levende dieren direct op te schorten en we blijven ons met kracht inzetten om een eind te maken aan alle veetransporten die langer dan 8 uur duren.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).