Zoekpictogram

Moederliefde

News Icon 21-11-2011

Een ooi en haar geadopteerd lam.
Een ooi met haar geadopteerde lam

BLOG: Redactie CIWF - 21 november 2011

Van Janet Taylor van een dierenopvangcentrum in de buurt van het Engelse Worcester komt dit aandoenlijke verhaal over twee schapen. Jasmine was een volwassen ooi die al zes, zeven jaar geen lammetjes had gehad. In het weiland naast haar kwam op een gegeven moment een groep geredde schapen te staan, waaronder een aantal weeslammetjes. De daaropvolgende dagen begon ze steeds meer te blaten naar een van de weesjes, genaamd Alfie en Alfie blaatte ook terug. Janet besloot daarop Alfie bij Jasmine in de wei te zetten en toen gebeurde er iets prachtigs.

Alfie probeerde bij Jasmine te zogen, zoals hij bij z’n biologische moeder zou hebben gedaan, en Jasmine liet hem z’n gang gaan. Janet was er heel blij mee, want dit moedercontact kon alleen maar een positief effect hebben. Ondertussen bleef ze Alfie met de fles voeden, maar tot iedereens verbazing begon Jasmine op een gegeven moment zelf melk te produceren en kon ze Alfie voeden alsof het haar eigen lam was.

Er zijn veel verhalen bekend van vrouwelijke dieren die jonge weesjes hebben geadopteerd en gevoed. Soms zijn het zelfs weesjes van een andere diersoort; er zijn bijvoorbeeld verhalen bekend van zeugen die hondenpups grootbrengen.

Dit alles laat zien dat de moederband en de moederzorg voor alle wezens op aarde onontbeerlijk is, maar helaas worden veel dieren in de huidige veehouderijsystemen veel te vroeg bij hun moeder weggehaald. Nu we via de wetenschap zoveel kennis hebben gekregen over wat dieren allemaal kunnen en voelen, vindt Compassion in World Farming dat dierenwelzijn veel hoger op de agenda moet komen te staan van alle betrokkenen. Dit wordt ook onderschreven door de Europese wetgeving.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).