Zoekpictogram

Gorilla’s spelen tikkertje

News Icon 20-9-2010

Gorilla's spelen tikkertje

BLOG: Redactie CIWF - 20 september 2010

De meesten van ons hebben vroeger als kind (of misschien ook als volwassene!) wel eens tikkertje gespeeld. Onderzoekers van de universiteit van Portsmouth hebben recentelijk ontdekt dat gorilla’s dit spelletje ook spelen. 

Ze raken hun speelkameraadje aan en rennen vervolgens weg. Soms spelen er ook meerdere gorilla’s mee en worden de rollen regelmatig omgekeerd, net als bij ons. Misschien spelen ze niet precies hetzelfde spelletje, maar het lijkt er in ieder geval sterk op.

Marina Davila Ross, een van de onderzoekers, denkt dat tikkertje spelen een manier is voor de gorilla’s om uit te vinden hoe ze in bepaalde sociale situaties met elkaar om moeten gaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze na een zacht tikje niet gelijk wegrennen, maar als die tik iets harder is, doen ze dat wel. Dit is voor de gorilla’s wellicht een manier om de grenzen van sociaal acceptabel gedrag af te tasten. Als je in een groep leeft, is dit erg belangrijk.

Het is dus goed mogelijk dat gorilla’s, net als mensenkinderen, aan de hand van dit soort spelletjes leren hoe ze op latere leeftijd met elkaar om moeten gaan. Maar het is vooral heel erg leuk!

Bron:
Van Leeuwen, E., Zimmermann, E. en Davila Ross, M. (2010): ‘Responding to inequities: gorillas try to maintain their competitive advantage during play fights’, Biology Letters.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).