Search icon

Vergunning embryofabriek vernietigd

News Section Icon Gepubliceerd op 22-12-2015

De rechtbank in Arnhem heeft de vergunning voor de bouw van de beruchte megastal in Wichmond vernietigd. Internetmiljonair Kees Koolen, oprichter van booking.com, wilde hier 650 koeien gaan houden om embryo's te kweken die vervolgens opgestuurd en ingebracht moeten worden bij koeien op zijn gigafarm in Brazilië.

De rechter bepaalde dat de gemeente Bronckhorst de vergunning voor dit intensieve bedrijf niet had mogen afgeven omdat het bestemmingsplan alleen maar biologische melkveehouderij toestaat. De zaak was aangespannen door de Gelderse Natuur en Milieufederatie en enkele omwonenden. Koolen en de gemeente kunnen nu in beroep gaan bij de Raad van State, maar het project loopt in elk geval vertraging op.

Slecht voor welzijn

Wij zijn daar blij mee, en hopen dat deze embryofabriek helemaal van de baan gaat. De megastal van Koolen schaadt namelijk niet alleen het welzijn van de dieren die er gehouden worden, maar ook dat van hun nakomelingen in Brazilië. Waarom dat zo is, lees je in ons opinieartikel in De Gelderlander.

In oktober mailden meer dan 10.000 mensen via deze website een verzoek aan de gemeente Bronckhorst om geen vergunning af te geven voor het bedrijf. Inmiddels hebben we namens hen onze bezwaren in een gesprek met de gemeente Bronckhorst uiteengezet en blijven we er alles aan doen om de bouw van de embryofabriek voor superkoeien te stoppen.