Zoekpictogram

Niet alleen landbouwdieren lijden in de vee-industrie – de gezondheid van de mensen staat ook op het spel. De herkomst van voedsel kan ook de kwaliteit en voedingswaarde beïnvloeden. En de volle stallen van de vee-industrie kunnen een perfecte voedingsbodem zijn voor ziektes die van dieren op mensen kunnen overslaan.

Slecht vlees, slechte gezondheid

Producten uit de vee-industrie zijn minder voedzaam
Producten uit de vee-industrie zijn minder voedzaam

Het is aangetoond dat sommige producten uit de vee-industrie minder voedzaam zijn. Recente studies hebben laten zien dat vlees van dieren uit de vee-industrie weinig omega 3- vetzuren en een slechte verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren bevat. Een slechte verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in de voeding vergroot de kans op hart- en vaatziekten en enkele vormen van kanker. Het eten van veel rood en bewerkt vlees is in verband gebracht met een aantal serieuze gezondheidsrisico's, zoals obesitas, diabetes en kanker. Het eten van veel rood vlees verhoogt ook het risico op een aantal vormen van kanker met 43%.

Een recent rapport van Compassion in World Farming toont aan dat producten van boerderijen met hogere welzijnssystemen vaak veel antioxidanten, ijzer en weinig vet bevatten. 

Gevaar voor de mens

De omstandigheden in vee-fabrieken, waar de dieren dicht op elkaar leven, zijn ideaal voor de snelle verspreiding van gevaarlijke ziekteverwekkers. Bacteriële ziekteverwekkers, zoals E. coli en Salmonella, worden zo snel en eenvoudig overgedragen van dier tot dier. Het eten van het vlees van deze dieren kan buikgriep bij mensen veroorzaken en in extreme gevallen zelfs de dood.

Overdragen van ziekte van dier naar mens 

Het dicht op elkaar houden van honderden of duizenden landbouwdieren creëert de perfecte omgeving voor het overdragen van ziektes. Werknemers in de agrarische sector spelen daarbij een belangrijke rol. Werknemers in de intensieve veehouderij hebben een grote kans op infectieziektes omdat zij structureel en intensief blootgesteld worden aan landbouwdieren. De werknemers kunnen de ziekte overdragen naar andere mensen.

50 jaar geleden kwam een varkensboer of pluimveehouder in de VS dagelijks minder dan een uur in aanraking met enkele tientallen dieren. Een arbeider in de huidige vee-industrie is dagelijks 8 uur of langer blootgesteld aan duizenden varkens of tienduizenden kippen.

Teveel antibiotica

Dieren in de vee-industrie

Antibiotica voorkomt dat zieke dieren pijn lijden. Maar in veel vee-fabrieken wordt er extreem veel gebruik gemaakt van antibiotica. Antibiotica wordt in de vee-industrie vaak uit voorzorg aan de dieren toegediend om het risico op ziekte te verminderen. Daarbij wordt er niet gekeken of het dier wel of niet ziek is. In sommige landen wordt antibiotica zelfs toegediend om de groei van het dier te versnellen. Het overvloedige gebruik van antibiotica is schadelijk voor de mens, omdat het leidt tot resistentie voor antibiotica bij bacteriën die mensen ziek maken. Dit kan het vermogen van de mens om te herstellen na een aantal ziektes in de weg staan.

In 2009 werd in de Verenigde Staten bijna 80% van de antibiotica gebruikt voor landbouwdieren.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).