Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 27-6-2024

Collage met foto's van transportdag 2024 in verschillende landen
Er werd wereldwijd actie gevoerd tegen verre veetransporten (Credits: ©VGT.at & ©CIWF)

Op 14 juni organiseerden wij voor de negende keer de internationale actiedag tegen verre veetransporten. Over de hele wereld lieten mensen zich horen tegen het vreselijke dierenleed: met onder andere straatdemonstraties in Oostenrijk, Indonesië en Zuid-Afrika, een fototentoonstelling in Brazilië en onze actievideo werd wereldwijd gedeeld en door miljoenen gezien.

Heel hartelijk dank aan iedereen die meedeed met een donatie of door het delen van onze video!

De actievideo werd wereldwijd gedeeld en miljoenen malen bekeken.

 

Groot-Brittannië verbiedt veetransporten naar andere landen

Projectie van tekst 'No more live exports from Great Britain, Thank you'

Vorige maand stemde het Britse Parlement definitief voor een verbod op veetransporten vanuit Groot-Brittannië naar andere landen. Een geweldig succes voor onze Britse CIWF-collega’s die jarenlang samen met collega-organisaties en supporters actievoerde voor het verbod.

Momenteel werkt Europa aan nieuwe regels om dieren beter te beschermen bij verre veetransporten. Deze regels gaan niet ver genoeg. Het Britse verbod moet een voorbeeld zijn voor Europa die ook zo snel mogelijk een einde moet maken aan de vreselijke transporten naar verre landen buiten de EU.

Nieuw rapport: Nederland speelt grote rol dierenleed

Samen met collega-organisatie Eurogroup for Animals publiceerden wij een nieuw rapport (Engelstalig) over verre veetransporten vanuit Europa. Hiervoor kregen wij gelekte data in handen die nooit eerder gepubliceerd waren.

Het rapport laat zien dat er miljoenen runderen, schapen en varkens op verre transporten worden gestuurd binnen de EU en naar derde landen en het toont de grote rol die Nederland hierin speelt.

Het blijkt onder andere dat er gesjoemeld wordt in transportlogs door verzamelplaatsen op te geven als bestemming of startpunt. Zo wordt omzeild dat dieren 24 uur rust krijgen, en krijgen ze slechts 6 uur rust. Sommige dieren lijden wel drie weken lang op een vreselijke tocht naar landen zo ver als Kazachstan.

Nederland is de grootste importeur van kalfjes uit verre landen: in de onderzochte periode van oktober 2021 tot april 2023 zo’n 220.000 dieren uit Estland, Letland, Litouwen, Polen en Ierland. Tevens is Nederland een van de grootste exporteur van varkens over lange afstanden: ongeveer 6 miljoen dieren naar onder andere Italië, Spanje en Polen in de onderzochte periode. Ook stuurt Nederland bijna elk jaar honderden runderen op transport naar Pakistan.

14 juni: wereldwijde actiedag

Voor onze internationale actiedag hebben we de dag 14 juni niet voor niets gekozen. Acht jaar geleden vond op die dag een vreselijke ramp plaats. Een transportschip met schapen uit Roemenië werd wekenlang bij elke haven geweigerd. Toen het schip op 14 juni eindelijk aanmeerde in Somalië waren alle 13.000 schapen aan boord gestorven van uitdroging, honger en uitputting.

Helaas is dit verhaal slechts een van de vele voorbeelden van vreselijke misstanden tijdens verre veetransporten. Dagelijks worden duizenden dieren op transport gesteld in overvolle wagens en schepen naar verre bestemmingen. Uren zonder eten en drinken, verstikkende hitte, verwondingen en overvolle laadruimtes. Wantoestanden zijn er op grote schaal en over de hele wereld. Daarom voeren wij internationaal campagne om een einde te maken aan verre veetransporten.

Help mee tegen verre veetransporten

Uitputting, dorst, hitte, verwondingen… het dierenleed tijdens verre veetransporten is vreselijk. We moeten er nu samen een einde aan maken. Help mee en steun ons werk vandaag met een donatie.

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).