Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 23-5-2024

Op 6 juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Die zijn heel belangrijk, want de Europese Unie maakt wetten en regels die in heel Europa gelden. Die regels zijn er niet alleen voor mensen, maar ze zijn ook van groot belang voor de dieren.

 • Mogen varkens, kippen en kalfjes worden gehouden in kooien?
 • Mogen staarten van heel jonge biggetjes worden afgebrand?
 • Stoppen we met verre veetransporten?
 • Staat Europa toe dat octopussen gekweekt worden in een nieuwe tak van de vee-industrie?

Het zijn allemaal vragen waarover Europa beslist. En daarom is het voor miljarden dieren heel belangrijk dat er zoveel mogelijk diervriendelijke politici in het nieuwe Europees parlement komen.

Doe mee, ga stemmen op 6 juni en kies voor een diervriendelijke partij.
Hieronder vind je informatie om je te helpen met je stemkeuze.

Hoe stemden de partijen?

Onze CIWF collega's in Brussel maakten een overzicht dat laat zien hoe de Europarlementariërs in de afgelopen periode stemden over voorstellen om het welzijn van dieren de vee-industrie te verbeteren. Dit lijstje laat zien hoe diervriendelijk de Nederlandse partijen stemden:

Wil je meer weten over de stemmingen, of het hele rapport lezen? Je vindt het rapport.

Wat beloven de partijen?

Om een overzicht te krijgen van de beloftes van de partijen voor de dieren, bekeken we de verkiezingsprogramma’s van de Nederlandse partijen die meedoen aan de verkiezingen. We letten daarbij vooral op een vijftal punten die samen een goede indruk geven welke partijen zich willen inzetten voor beter dierenwelzijn en een duurzame, diervriendelijkere veehouderij in Europa. De tabel geeft alleen maar aan óf een partij zich uitspreekt over een onderwerp, niet de mate waarin. Als het onderwerp vermeld wordt zie je een vinkje in de tabel, als het onderwerp niet ter sprake komt blijft het veld blanco.

Dit zijn de onderwerpen:

 • Dierenwelzijn verbeteren: de partij vindt dat dierenwelzijn in de veehouderij beter moet.
 • Kooien verbieden: de partij vindt dat alle kooien uit de veehouderij moeten verdwijnen.
 • Transport beperken: de partij vindt dat verre veetransporten moeten stoppen
 • Minder dieren: de partij wil het aantal dieren in de veehouderij verminderen
 • Eiwittransitie versnellen: de partij wil alternatieven voor dierlijke producten stimuleren, zoals kweekvlees of plantaardige vleesvervangers

Overzicht van de partijprogramma's

Dit overzicht kwam tot stand met dank aan de Dierencoalitie. Bekijk ook de uitgebreide samenvatting van de partijprogramma’s die zij maakte.

 • We bekeken de programma’s van BBB, CDA, CU, D66, GroenLinks, PvdA, NSC, Partij voor de Dieren, PVV, SGP, SP, Volt en VVD
 • BBB, CDA, PVV en SGP scoorden niet op één van de punten die we onderzochten
 • De programma's van Denk, Ja21 waren (nog) niet beschikbaar op hun website

Hoe vind je diervriendelijke kandidaten?

Onze collega's van Eurogroup for Animals vroegen honderden kandidaten te beloven op te komen voor dieren, als ze gekozen worden. Deze uitgebreide belofte is ondertekend door D66, GroenLinks/PvdA, Partij voor de Dieren, SP en Volt.

Wil je weten welke Nederlandse kandidaten de lijst ondertekenden of wil jij zelf aan kandidaten vragen dat ook te doen? Ga dan naar de Vote for Animals-actiepagina van Eurogroup for Animals.

Waarom is jouw stem zo belangrijk?

 • Europa heeft impact. De EU bepaalt voor het grootste deel hoe er met de dieren in de vee- en visindustrie wordt omgegaan: hoeveel ruimte ze hebben bijvoorbeeld, hoe lang je hen mag vervoeren, of welke dodingsmethodes zijn toegestaan.
 • Het gaat om miljarden dieren. Betere EU-regels betekent dan ook een beter leven voor heel erg veel dieren.
 • Europa boekt successen. Dankzij Europa zijn enkele van de gruwelijkste kooien verboden: de kalverkisten en de kale legbatterij. Zonder Europese regels waren deze kooien hoogstwaarschijnlijk niet uit alle EU- landen verdwenen.
 • Juist nu! In veel EU-landen, waaronder Nederland, is de lobby van de vee-industrie heel sterk en worden betere regels voor de dieren gedwarsboomd. Meer dan ooit is het belangrijk dat er in Europa een diervriendelijk geluid klinkt.

Help daarom mee en stem op 6 juni voor een diervriendelijker Europa!

Roep je vrienden op om ook diervriendelijk te stemmen

Blije, vrije kippen in het gras

Veel mensen twijfelen of ze gaan stemmen op 6 juni of denken dat Europese politiek minder interessant is. Voor de miljarden dieren in de vis- en vee-industrie is het juist heel erg belangrijk dat er zoveel mogelijk diervriendelijke Europarlementariërs worden gekozen.

Deel daarom onze oproep op social media en vraag zoveel mogelijk mensen te stemmen voor een diervriendelijker Europa.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).